En prisbelønt irsk forfatter anklages for antisemittisme etter angivelig å ha nektet å la sin nye bok bli oversatt og utgitt på hebraisk, på grunn av sin støtte til boikott av Israel.

Normal People-forfatteren Sally Rooney (30) ble forespurt av det israelske forlaget Modan om de kunne oversette hennes nye bok Beautiful World, Where Are You til hebraisk. Rooney skal ha avslått forespørselen fordi hun støtter boikott av Israel, melder Daily Mail.

Rooneys nye bok ble utgitt i september og toppet boklistene i både Storbritannia og Irland.

Rooney gjorde et intervju med New York Times i september, som deretter ble oversatt til hebraisk og publisert av den israelske avisen Haaretz.

Haaretz skriver at da Modan henvendte seg til Rooneys agent i et forsøk på å signere en oversettelsesavtale, kunngjorde agenten at Rooney støtter «den kulturelle boikottbevegelsen mot Israel» og derfor ikke godkjenner oversettelse til hebraisk.

Da Haaretz kontaktet Rooneys agent Tracy Bohan for en kommentar, sa han at Ronney har avslått tilbudet om en ny oversettelsesavtale. De to tidligere romanene av Rooney, Conversations With Friends og Normal People, er begge utgitt på hebraisk av Modan.

Oversettelses-boikotten har utløst en bølge av kritikk mot forfatteren. Flere brukere på å sosiale medier anklager Rooney for antisemittisme, mens andre setter spørsmålstegn ved hvorfor bøkene hennes ble utgitt for et publikum i Kina –  som har blitt anklaget for brudd på menneskerettigheter for behandlingen av uigurske muslimer.

 

Joel M. Petlin, leder for Joel School District i staten New York, kritiserte Rooneys holdning og skrev: «Når Sally Rooney-bøker blir oversatt til jiddisk, kan vi slutte å kalle henne en antisemitt. Frem til da er etiketten velfortjent», mens Ron Kampeas, byråsjef for Jewish Telegraphic Agency i Washington, DC, oppfordret Rooney til å skille mellom å boikotte en israelsk forlegger og det hebraiske språket.

Kampeas skriver at «internett har eksistert en god stund nå. Hvis du er Sally Rooney og boikotter israelske utgivere, er det måter å gjøre en tekst tilgjengelig på hebraisk for å tydeliggjøre at du ikke boikotter en kultur, et folk, en etnisitet.»

The Jewish Telegraphic Agency bemerket seg at hovedpersonen i hennes andre roman, Normal People, deltar i en protest mot Israels rolle i Gaza-krigen 2014.

Rooneys tre romaner er kjent for sin minimalistiske skrivestil og melankolske skildring av livet i Irland etter finanskrisen. Hun har vunnet fire bokpriser i Storbritannia, inkludert Young Writer of the Year av Sunday Times i 2017 og Costa Book-prisen i 2018.

Normal People, basert på av og på-forholdet mellom Marianne Sheridan og Connell Waldron i ungdomsårene, ble i 2020 til TV-serie BBC. Serien er også vist på NRK.

 

Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.