En lærer får det «grønne passet» hun har på mobiltelefonen, kontrollert idet hun kommer på jobb på en skole i Roma den 13. september 2021. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB.

Italias regjering har torsdag ettermiddag vedtatt et lovdekret som forplikter alle arbeidstagere, både i privat og offentlig sektor, til å skaffe seg et såkalt grønt pass innen 15. oktober.

Påbudet omfatter også selvstendig næringsdrivende, arbeid som pleie og barnepass i private hjem samt frivillig arbeid, opplyser La Stampa.

Arbeidstagere som bryter påbudet, suspenderes fra jobben uten lønn, mens arbeidsgivere som lar være å kontrollere sine ansatte, risikerer bøter opp mot 1500 euro, skriver den italienske avisen.

For å få tildelt et «grønt pass», må man enten ha hatt covid-19, vaksinert seg eller ha avlagt en fersk koronatest. Det er kun personer med visse, behørig sertifiserte medisinske grunner som kan gis fritak fra kravet.

For de aller fleste som ikke har vært smittet av koronaviruset, står valget dermed mellom å vaksinere seg eller å la seg koronateste så ofte som omstendighetene krever det.

Italias statsminister Mario Draghi har avvist krav om at koronatester må bli gratis for alle, da dette etter hans oppfatning vil få færre til ta vaksinen. Men prisen på en koronatest kan ikke overstige 15 euro for voksne.

Det nye lovdekretet presiserer ikke om det «grønne passet» er obligatorisk for dem som har hjemmekontor, skriver La Stampa.

 

Kjøp Alexander Graus «Hypermoral» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂