Elke Breitenbach. Foto: Sandro Halank / Wikimedia Commons.

Drapet på den afghanske tobarnsmoren Maryam H. (34) i Berlin, som to yngre brødre av henne er siktet for å ha utført, er ikke et æresdrap, men et kvinnedrap, sier delstaten Berlins integrerings­minister Elke Breitenbach (Die Linke).

«Dessverre har jeg ingen anelse om hvordan man kan integrere menn bedre. Det handler ikke om opphavet eller nasjonaliteten til gjernings­mennene, det handler om kjønn», sier Breitenbach ifølge Der Tagesspiegel.

Integrerings­ministeren har en annen oppfatning av situasjonen enn påtale­myndighetene i den tyske hovedstaden, som mistenker at de to brødrene drepte henne som følge av et æresmotiv. Maryam var skilt, hadde en ny partner og brukte både sminke og vestlige klær, og gikk ikke med hijab.

Breitenbach får skarp kritikk av CDUs toppkandidat ved det forestående valget til delstats­parlamentet i Berlin, Kai Wegner:

«Slike svar er en del av problemet. Breitenbach fornekter virkeligheten for å stabilisere sitt vaklende verdensbilde. Enhver som bestrider den religiøse og kulturelle bakgrunnen for såkalte æresdrap, beskytter gjernings­mennene og la ofrene i stikken.»

Også SPD-toppen i Berlin, Franziska Giffey, tar et oppgjør med integrerings­ministeren fra ytre venstre. Det må sies klart at dette ikke var noe annet enn et skrekkelig æresdrap, og den religiøse og kulturelle bakgrunnen til dem som utførte det, kan ikke være et tabu, twitrer Giffey.

De grønnes talsperson Benedikt Lux står derimot nærmere Breitenbach. Man må bekjempe kvinnehat og patriarkalske strukturer uansett hvor vi møter dem, sier han.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂