Nylig publiserte SCB (svenskenes utgave av Statistisk Sentralbyrå) statistikk over arbeidsløsheten i Sverige. Tallene for migranter fra Afrika og Asia er ekstremt høye.

Det er tallene fra juni som nå er offentliggjort, og er omtalt av økonomen Lars Lindgren som igjen siteres av journalister som Thomas Gür. Lindgren mener semantikk er viktigere enn fakta for handlingslammede svenske politikere.

Andelen arbetslösa för de från Afrika och Asien (de snabbast växande befolkningsgrupperna under 2000-talet) kan inte beskrivas på annat sätt än förskräckande. Men eftersom semantik är viktigare än fakta i den inrikes debatten kommer siffrorna även den här gången med all sannolikhet att lämnas okommenterade från de till vänster om den extremt tunna mittlinjen.

Om något skrivs gissar jag att politiker, journalister och andra opinionsbildare tänkt till både en och två gånger innan de hittat rätt synonym till *belastning*. Det allt överskuggande är att relativiseringen och godhetsposeringen kan fortsätta. I förhållande till de arbetslösa en cynism deluxe.

Lindgren skriver i sin tråd:

Den vanligaste siffran som de stora mediahusen redovisar är den totala arbetslösheten (10% för 2021). Ibland får vi också veta siffrorna för inrikes födda (6%) och utrikes födda (21%).

Nästan aldrig nämns några uppgifter per region som t ex Asien (30%) och Afrika (34%).

På samma vis brukar den totala ungdomsarbetslösheten redovisas (28%), men sällan eller aldrig uppdelningen på inrikes födda (24%) och utrikes födda (43%).

Fornektelsen hjelper ikke. Situasjonen er som den er, og en eller gang går de svenske myndighetene tom for penger, og da mister de kontrollen (hvis de ikke allerede har mistet kontrollen).

– Vi har ikke kontroll, sa svensk politi etter opptøyene i Malmö i august 2020.

Norske politikere kan se inn i fremtiden, og det ser ut som at de bevisst velger å følge i svenskenes fotspor.

Samnytt

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.