Alice Teodorescu (bildet) har skrevet fredagens leder i GöteborgsPosten. I Sverige kan man ikke lenger bortforklare problemene i kjølvannet etter masseinnvandringen av lavt utdannede mennesker fra fremmede kulturer. Hun skriver at virkeligheten fremstår som en installasjon fra Konstfack (svensk kunsthøgskole). Det føles uvirkelig at Sverige skulle havne i det uføret det befinner seg i. Drap, skyteepisoder, bomber, håndgranater og voldtekter er nå hverdagen i det tidligere så fredelige landet. Virkeligheten er preget av fullstendig galskap. Det er på sin plass å minne Teodorescu om at advarsler fra enkelte mennesker gjennom flere år er blitt avvist som rasisme og fremmedfrykt. Skjer det nå en posisjonering for å komme over på den innvandringskritiske siden før samfunnet bryter sammen?

Hun ramser opp en – etter svenske forhold – liten liste over hendelser som ville vært helt utenkelige for noen år siden. Det minner mye om hvorfor man tidligere ble advart mot å reise inn i Colombia.

Jag älskar att läsa Kafka, liksom jag älskar konst av Magritte och Dalí. Men surrealism gör sig bäst som verklighetsflykt. Numera är det dock inte helt enkelt att veta vad som är vad. Ibland framstår nämligen hela samhällsdebatten som en installation från Konstfack. Vem behöver surrealistisk eskapism när verkligheten blivit skogstokig?

Ett axplock från nyhetsveckan i Göteborg: I måndags dubbelmord i Frölunda som tog två unga människors liv, i tisdags tre maskerade män som med vapen trängde sig in i restaurangen Vår krog och bar, där de tvingade till sig pengar från kassan, i onsdags en man som hittades knivskuren i en bil i centrala Göteborg.


Bara i år har 34 skottlossningar ägt rum i Storgöteborg, fem personer har skjutits ihjäl och åtta har skadats. Också i Malmö har skjutningar och grova våldsbrott blivit vardagsmat. Hittills i år har nio personer mördats.

Teodorescu kommer med flengende kritikk av tidligere statsminister Fredrik Reinfeldt, som nå har lansert en ny bok. Den forklarer hvor fantastisk innvandringen er og hvordan den vil bringe Sverige mot nye høyder. Til tross for de åpenbare problemene Sverige befinner seg i, viker ikke Reinfeldt en tomme på at dagens innvandring er noe som tjener Sverige til fordel. Teodorescu plukker fra hverandre Reinfeldts argumentasjon og påpeker at det er et under at mannen og likesinnede ikke er kjeppjaget fra Sverige.

Problemet är bara att Reinfeldt har fel. Minst var fjärde utrikes född är arbetslös i 147 av Sveriges 290 kommuner. Där flyktingmottagandet varit stort har problemen också vuxit snabbt. För fem år sedan låg endast hälften så många kommuner på samma 25 procentiga nivå. Tittar man på den totala arbetslösheten är 21,6 procent av de utrikes födda arbetslösa, vilket kan jämföras med 4,2 procent av de inrikes födda. I 25 svenska kommuner är skillnaden mellan inrikes- och utrikes föddas arbetslöshet hela 40 procentenheter (Dagens Samhälle 20/10).


En viktig förklaring är att Sverige gått från arbetskraftsinvandring till flykting- och anhöriginvandring. Att som Reinfeldt blanda korten är både ohederligt och i förlängningen rentav korkat; asylrätten har inget med människors potentiella lönsamhet att göra utan finns för att ge människor med skyddsskäl en fristad. Om målet är starkare ekonomi bör arbetskraften handplockas och asylinvandringen, givet statistiken, radikalt minskas.

Det store spørsmålet er hvorfor samfunnsproblemene fornektes. De er synlige for alle. Er det fordi det er vondt å innse at man har tatt feil? Er det enklere å holde hodet hevet og late som alt er såre vel enn å innrømme nederlaget? Sveriges historie de siste tiår er trist. Lærer Norge av Sverige?

Många människor är oroliga, och det med all rätt. Flera mätningar, däribland de som genomförts av Novus, visar att en majoritet av svenskarna tycker att samhället utvecklas åt fel håll. Att i det läget försöka skönmåla verkligheten av oro för vilka krafter man spelar i händerna leder bara till en sak: att de krafter man inte vill främja gynnas samtidigt som problemen växer sig allt större och tilltron till samhället skjuts i sank. Eskapism var ordet!

gp.se