Søppel er kastet rett på fortauet fra en leiegård i Norrby. Foto: Borås stad.

Et flertall av innbyggerne i Sverige har fremdeles høy tillit til andre mennesker, men de lokale variasjonene er store og henger sammen med sosial segregasjon, viser en ny svensk tillitsstudie, der Sverige omtales som «et splittet land».

Studien, som er utført ved Ersta Sköndal Bräcke högskola under ledelse av professor Lars Trägårdh og finansiert av Länsförsäkringsbolagens forskningsfond, kartlegger i hvilken grad respondentene i mer enn 40 svenske kommuner synes de stort sett kan stole på andre, eller om andre bør møtes med mistenksomhet.

Den generelle tilliten i Sverige måles i studien til 67 prosent, som er den laveste andelen i Norden, men likevel høyere enn det tilsvarende studier viser fra de fleste andre europeiske land.

De geografiske variasjonene er imidlertid dramatiske: Mens den sosiale tilliten i Lapplands-kommunen Sorsele og Stockholms-bydelen Södermalm overstiger 75 prosent, er de tilsvarende andelene for Malmö-bydelene Rosengård og Fosie kun henholdsvis 23,7 og 30,6 prosent.

Trenden går i retning av synkende generell tillit, forklarer Trägårdh.

– Vi ser dessutom en negativ trend vad gäller utvecklingen av sjunkande trygghet och försämrad lokalsamhälletillit, något som på sikt även kan påverka den generella tilliten negativt, säger Lars Trägårdh.

Konsekvensene av utviklingen risikerer å bli skjebnesvangre, kommenterer Expressens lederskribent Kajsa Dovstad.

Resultatene av studien virker som et ekko av undersøkelsene den amerikanske statsviteren Robert D. Putnam har gjort av det han kaller sosial kapital i USA. I en omfattende amerikansk studie som ble offentliggjort i 2007, fant Putnam at det etniske mangfoldet i et lokalsamfunn var omvendt proporsjonalt med graden av tillit og sosial interaksjon – både mellom etniske grupper og internt i hver gruppe.

Folk «hunker down» i lokalsamfunn med lav tillit, kommenterte Putnam.

 

Kjøp «Klanen» her!

 

Kjøp Christopher Caldwells «Revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂