Foto: Raqqa Media Center via AP / TT / NTB.

Mange av den islamske statens (IS) fremmed­krigere som returnerte til Sverige, er siden blitt straffe­dømt – blant annet for drap, mis­handling og våpen­lovbrudd. Flere har også ubetalt gjeld som er gått til nams­myndig­hetene, og noen jobber i omsorgs­yrker.

Det går frem av en ganskning som er utført for Sveriges Television (SVT).

Ifølge den svenske Försvars­högskolan var det omlag 300 personer som i tidsrommet 2012–2016 reiste fra Sverige til Syria eller Irak for å slutte seg til IS, opplyser den svenske allmenn­kring­kasteren, som har lyktes i å spore opp 83 av de 150 som i henhold til Säkerhets­polisen (Säpo) har returnert til Sverige.

Mer enn en tredjedel av de 83 som har returnert, er straffedømt:

• 30 av IS-resenärerna har dömts för brott. Det handlar bland annat om mord, misshandel, vapenbrott, bedrägerier och bokförings­brott.

Den drapsdømte hadde tatt livet av en annen mann med en rekke saksehugg mot hodet.

Stillbilde: SVT

Blant de tidligere fremmed­krigerne er noen også involvert i organisert kriminalitet og gjeng­kriminalitet.

Nesten alle har hatt gjeld som er gått til nams­myndighetene:

• 81 har eller har haft skulder hos Kronofogden. De som var skuldsatta i slutet av september i år hade tillsammans över 12 miljoner kronor i skuld till Kronofogden.

En tidligere fremmedkriger omtaler seg som «ærlig» og «ansvarsfull» idet han søker jobb i sikkerhets­bransjen.

En drøy fjerdedel oppgir at de har inntekt:

• 23 av dem har deklarerat en inkomst för år 2022. De har tjänat mellan cirka 8 000 och 800 000 kronor under förra året.

Flere jobber i omsorgsyrker, noen sågar med barn:

• Flera har tagit jobb inom omsorgsyrken, en har startat företag där han bedriver läxhjälp åt barn och unga i utsatta områden, något Expressen har berättat om i en granskning som också visade att ett stort antal IS-återvändare arbetar med barn.

Hemmelighold og manglende mandat hos Säpo gjør at det ikke gripes inn mot slikt, og dermed blir kommunene helt blinde, forklarer terror­ekspert Magnus Ranstorp ved Försvars­högskolan. Ranstorp anser de returnerte fremmed­krigerne som en sikkerhets­trussel mot Sverige, ikke minst etter koran­brenningene.

18 av fremmedkrigerne har flyttet videre fra Sverige til andre land – ett av dem Norge, opplyser SVT.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.