Å være terrorist er ingen hindring for å oppdra svenske barn. Svensk terrorforsker krever bedre retningslinjer. Illustrasjonsfoto: John O’Reilly/ REX/ NTB

Flere kvinner som har vært IS-medlemmer og senere returnert til Sverige jobber nå som barnepassere i Göteborg, ifølge terrorforskeren Magnus Ranstrop. Nå etterlyser han bedre oppfølging og lovendringer.

Over 500 såkalte IS-kvinner skal ha returnert til Sverige, og har fått millioner av kroner fra svensk stat og kommuner, skriver Världen idag. Nå forteller Ranstorp at mange slike kvinner jobber som barnepassere eller «dagmammaer» i Göteborg.

– Det handlar om personer som tidigare har arbetat som personal på den nu nedstängda förskolan Lek och lär. Nu har de blivit dagbarnvårdare i ett annat företags regi, säger Ranstorp till Världen idag.

Han konstaterar att nuvarande lagstiftning inte riktigt räcker till när det gäller lämplighetsprövningen.

– Man prövar huvudmannen som administrerar det större företaget, men inte själva utförarna, och då uppstår ett glapp.

Ofte handler det om barnepass i private hjem. Kvinnene er gjerne gift med voldsforherligende islamister. Dette medfører en risiko for at barna blir påvirket, og ikke får muligheten til å møte demokratiet i sin hverdag.

Ranstorp mener man må stille høyere krav til de som skal passe små barn.

– Dessa barn får i värsta fall en begränsad kommunikation med majoritetssamhället, hela vägen från förskolan till gymnasiet.

– Ingen ställer adekvata frågor om vad de egentligen har genomfört. Det är egentligen hårresande. Hur vet vi att verksamheten inte segregerar i stället för att integrera?

Organisasjoner som hyller vold får offentlig støtte, det foregår omfattende juks.

– Vi har ett konfettisystem som sprinklar ut bidrag. När vi börjar vända på stenar hittar vi brott, bedrägerier och extremism. Om du är duktig på att skriva ansökningar är chansen stor att pengakranen kommer att öppnas, säger Ranstorp.

– Vi ser att det flödar ut mycket pengar. Dessa ljusskygga aktörer är extremt entreprenöriella och har hittat ett sätt att mjölka systemet.

Terrordømte Raqiya kan ikke returneres til Somalia. UDI: Hun har krav på beskyttelse i Norge

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.