Sveriges utdanningsminister Anna Ekström er sjokkert over at små barn passes på i et hjem hvor en terrordømt mann bor. Men hun kan ikke love strakstiltak, selv om arbeidet med en lovendring allerede er i gang. Foto: Jessica Gow/TT NYHETSBYRÅN / NTB

En kvinnelig barnepasser i Göteborg bor med en terrordømt mann. I samme hjem passer kvinnen små barn på oppdrag fra kommunen. Nå reagerer utdanningsministeren, og jobber med en lovendring. Men det tar tid.

SVT Nyheter Väst har gransket private barnepassere i Göteborg. Da oppdaget de at barn ble passet i hjemmet til den terrordømte mannen.

Han dömdes 2008 till flera års fängelse i ett europeiskt land för ”deltagande i organisation med syfte att begå terroristbrott”. Sedan flera år bor mannen med en kvinna som tar emot dagbarn i parets gemensamma bostad.

– Jag är inte förvånad, säger Amanda Larsson, chef för juridik och ärendehantering på förskoleförvaltningen i Göteborg.

Larsson mener en skikkelig granskning ville avslørt mange lignende tilfeller.

För att kommunerna skall kunna granska dagbarnvårdare, och de som lever i samma bostad, krävs dock en lagändring. Ett sådant lagförslag ligger hos Regeringskansliet men förskoleförvaltningen tycker att det är brådskande.

En lignende lovendring ble i 2019 gjennomført for private skoler og førskoler. Dette har ført til at en førskole og en skole i Göteborg nå er stengt.

Den kvinnelige barnepasseren mener mannen er uskyldig dømt. Den terrordømte mannen meldte umiddelbart flytting etter at SVT tok kontakt.

Utdanningsministeren reagerer

Utdanningsminister Anna Ekström (S) har selv en mor som jobbet som barnepasser hjemme. Hun reagerer sterkt på avsløringen.

Hon kan dock inte ge några besked om när en lagändring kan träda i kraft som gör att kommunerna lättare kan stoppa dagbarnvårdare. Ett förslag på en lagändring som gör det möjligt för kommuner att granska dagbarnvårdare.

Svenske myndigheter klarer altså ikke å iverksette hastevedtak for å sørge for at små barn slipper å oppholde seg hos terrordømte og andre kriminelle. Det blir spennende å følge hvor lang tid dette vil ta.

SVT Nyheter Väst
SVT

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.