Tøffe dager på jobb: Politi i det utsatte området Biskopsgården i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / NTB

Göteborg er blant de svenske byer som har fått merke mest til byrdene ved innvandringen. Nå forsøker byens myndigheter å dumpe nye migranter i andre kommuner, helst ute på landsbygda.

Sammen med Stockholm og Malmö er Göteborg blant de byer som i størst grad vakler under belastningene knyttet til massiv innvandring.

Utenforskap, klanvelde, gjenger, enorme sosiale problemer og formidable kostnader – og ikke minst galopperende kriminalitet er fasiten etter noe tiår med såkalt mangfold.

Fra politisk hold har dette systematisk blitt fremstilt som en berikelse og noe svenskene bør glede seg over.

Men denne typen retorikk har etter hvert avtatt, selv blant de tidligere mest innvandringsaktivistiske aviser og politikere. Realitetene har rett og slett ikke latt seg tåkelegge lenger.

Nå handler det mest om å fordele byrdene.

I Göteborg gjør de lokale, rødgrønne myndighetene nå et forsøk på å slippe å få mer av dette.

De setter fagre ord fra partiprogrammene om mangfold og flerkultur til side, og prøver å få dumpet nye migranter i andre kommuner, helst langt ute på den svenske landsbygda. Også der skal man få oppleve mangfoldet.

Samnytt omtaler saken.

I tittelen skriver man ironisk at  «Göteborg gir avkall på de mange fremtidige gevinstene ved nye migranter».

for det er nettopp som en stor «gevinst» dette tidligere har blitt fremstilt.

Avisen skriver:

Göteborg avsäger sig framtida vinster – dumpar migranter i andra kommuner

Enligt kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Jonas Attenius (S), har många rika kranskommuner inte tagit så kallat ansvar för mottagningen av nyanlända migranter. Nu kräver han att de de ställer upp och delar bördan.

Göteborgs rødgrønne styre mener byen har tatt for mye «ansvar» sammenlignet med andre kommuner, og vil nå at også andre skal ta inn flere migranter.

Nylig sendte Göteborg kommune et brev til 48 kommuner i Västra Götaland der de ber dem pent om å overta noen av de migrantene som skal ankomme byen i 2024.

Det er uvanlig ærlige toner som nå kommer fra rødgrønt hold:

– Ja, det är inget att sticka under stol med. Vi kan titta på vissa stadsdelar som redan under Göran Johanssons dagar inte hade några barn med svenska som modersmål, säger Jonas Attenius (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, till Göteborgs-Posten.

– För att fortsatt lyckas bra med integrationen kan vi inte ha barn, inte bara de med uppehållstillstånd, som växer upp i områden med förskoleklasser som har noll barn med svenska som modersmål, fortsetter han.

Han legger til:

– Det är viktigt att säga: Vi kan inte tvinga de andra kommunerna att ta emot vår andel, men vi kan be dem stötta oss i arbetet framåt.

Plasseres i rike bydeler

Mens man venter på (og håper på) å få kanalisert migranter ut til landsbygdene, gjør myndighetene i Göteborg sitt beste for å unngå at migrantene i byen klumper seg sammen i de samme gettopregede områdene, som for eksempel beryktede Biskopgården i Hisingen.

I stedet vil man få flest mulig bosatt i Göteborgs mer velstående, rolige områder, noe som neppe blir særlig populært blant beboerne der:

Efter att de rödgröna tog makten efter valet i fjol har man beslutat att nyanlända som placeras i Göteborg endast ska få bostad i mer välbärgade stadsdelar för att inte öka segregationen i stadens förorter, skriver Samnytt.

Les også: 

En person anholdt etter eksplosjon på kro i Göteborg

Bestill fra Document i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.