Sakset/Fra hofta

En helg i Småland er ved første øyekast ikke ulikt det gamle Sverige.

Et besøk i Astrid Lindgrens värld er som å tre inn i det gamle Sverige. Her kan man gå i kulisser som er bygd opp rundt Astrid Lindgrens karakterer. Ikke minst Emils Katthult oser av Sverige og röda stugor.

Det spilles skuespill flere steder i parken. Smålandsdialekt, gamle klær og utelukkende pursvensker danner en kulisse av noe som var.

Pippi er noe for seg selv, men er nok på mange måter et symbol på svensk kultur verden rundt. En tøff jente med styrke, men fra en tid hvor det ikke benektes forskjell på gutt og jente. Inntil nylig var det til og med akseptert at hennes far var negerkonge. Nå tituleres han kun som konge. Dette av respekt for Sveriges nye innbyggere.

Publikum i Astrid Lindgrens värld var i hovedsak svensker med en lett blanding av nordmenn og dansker. De skandinaviske tungemålene skiller seg fra hverandre, og det er lett å høre hvem som er hvem. Det kan være vanskeligere å se med det blotte øye.

En rundtur i Småland var på sin plass når man først var på de trakter. Hultsfred, Målilla og Högsby var av destinasjonene som ble besøkt. Inntrykkene var først og fremst følgende:

Fraflytting: Mange hus står tomme. Gamle pene hus står og forfaller. Hagene gror igjen. Det er trist å se. Noen kjøpes som feriebolig, og er i bruk noen korte uker i året.

Voldsalarm: I Systembolaget i Högsby ble vi gjort oppmerksom på at voldsalarm er en del av utrustningen til de ansatte. Volden er tydeligvis utbredt i Den humanistiske Stormakten.

Asylsøkere skaper problemer i barnehager: Vi pratet med noen som har barn i en barnehage i et lite sted som heter Ruda. Der er det opprettet en egen avdeling for svenskspråklige. Gjennomstrømningen av asylbarn er så stor at den skaper stor uro for de fastboende. Det ble derfor opprettet en egen avdeling for fastboende som prater svensk. Asylbarn som blir værende, blir overført til svenskspråklige når noen minimumskrav for språk er oppfylt. Vedtaket om en slik avdeling skal ikke ha gått upåaktet hen i det politisk korrekte Sverige.

Kjønnsløst: Vi hørte om mennesker som benekter at barn har kjønn. De er foreldre og bryter alt av koder når det gjelder kjønn på barna. At gutter går med sløyfe i håret og kjole skal være like normalt som alt annet. Kjønn er ikke biologisk, men kulturelt. Disse foreldrene ble kalt hen-mennesker. (Hen er den kjønnsnøytrale benevnelsen på en person i Sverige.) Selv med et svært tynt utvalg av samtalepartnere, har jeg et inntrykk av at slike holdninger oppfattes som litt vel skrudd. Det går en grense for hvor politisk korrekte folk flest kan være. Selv i Sverige.

Innvandrere er et tydelig fenomen på landsbygda: De påtreffes stort sett i sentrum av et lite tettsted. På turstier, sykkelveier og ute blant villaene er de nesten fraværende. Menn er de de mest synlige innvandrerne.

Et svakt politi: Politiet i området rundt Högsby skal, slik vi fikk det forklart, dekke et område fra Oscarshamn nesten til Kalmar, begge kystbyer 75 km fra hverandre, og et område ca. 30-40 km inn i landet. Politiet er underbemannet og kan fort ha en distanse på rundt 70 km å reise for å gripe inn i for eksempel et ran eller overfall.

Tiggere: Vi så aldri mange tiggere samlet på et sted, men de er tilstede mange plasser. Det å gå inn i en butikk er ikke lenger hva det en gang var. Man snubler nærmest over en tigger utenfor enhver butikk.

Migrasjonsverket: Migrasjonsverket åpnet grensene for syrere, og er åpenbart en viktig aktør i Sverige med representasjon selv på bitte små steder. Högsby har ca .2000 innbyggere. Migrasjonsverket er sentralt plassert i Storgatan.

Natur: Enorme skogområder med et rikt dyreliv. Harer og rådyr løper rundt på jordene. Det er kanskje her Sveriges tidligere statsminister ønsker å bosette de krigsrammede syrerne?

På ferden langs veiene i Småland minner mye fremdeles om det Sverige som var. Det skal ikke pirkes langt ned i fasadens lakk før man kjenner at noe skurrer i Den humanitære stormakten. Koselige svensker, pene gamle hus og en vakker natur gjør at området ennå er verdt et besøk.

Inntrykkene fikk jeg ved å reise rundt og se, samt prate med det vi best kan beskrive som mannen i gata.

Sverige har plass til mange nye innbyggere i følge Sveriges tidligere statsminister, Reinfeldt.

Sverige har plass til mange nye innbyggere i følge Sveriges tidligere statsminister, Reinfeldt.

Noe er fortsatt på stell. Velholdte gårdsbruk og koselige hus preger

Noe er fortsatt på stell. Velholdte gårdsbruk og koselige hus preger fortsatt det smålandske landskapet.

Migrasjonsverket er til stede og skjenker Sverige nye innbyggere.

Migrasjonsverket er til stede og skjenker Sverige nye innbyggere.

Fraflytting og forfall.

Fraflytting og forfall.

Emil spilles på en friluftscene til glede for store og små i Astrid Lindgrens värld.

Emil spilles på en friluftscene til glede for store og små i Astrid Lindgrens värld.