Tønsberg tingrett varetektsfengslet mandag ettermiddag to eritreere på 18 og 26 år, bosatt i Sandefjord, i fire uker med brev- og besøksforbud. De er begge siktet for drap eller medvirkning til drap på en 19 år gammel eritreer i Sandefjord, natt til søndag. Usikkerhet rundt tolking seiler opp som et sentralt spørsmål for begge forsvarerne.

Advokat Søren Ø. Hellenes som forsvarer den yngste av de to siktede, opplyser til Document at hans klient ikke erkjente straffeskyld, og at han derfor begjærte seg løslatt i retten i dag.

– På grunn av at avhørene med tolk på telefon ikke fungerte tilfredsstillende i går, har jeg ikke fått full klarhet i min klients forklaring. Jeg vil ha nye samtaler med ham i morgen, og først da kan vi ta stilling til om varetektsfengslingen vil bli anket, sier Hellenes til Document.

Forsvareren til den eldste av de to fengslede, Jon Anders Hasle sier til Document at han heller ennå ikke har fått snakket skikkelig med sin klient, og at de derfor først i morgen vil kunne ta stilling til en eventuell anke.

Politiet påbegynte avhør av de to arresterte søndag, men måtte ifølge advokat Jon Anders Hasle avbryte, etter misforståelser mellom tolken og den siktede.

– Telefontolkingen fungerte overhode ikke, og jeg er kritisk til at politiet valgte å fremstille min klient for fengsling, før et skikkelig avhør var foretatt, sier Hasle til Document, mandag ettermiddag.

Politiet fikk melding om hendelsen klokken 04:07 natt til søndag. På adressen fant de én mann med det som fremstod som stikkskader. Han ble fraktet til sykehus og døde noen timer senere som følge av skadene.

– Da politiet ankom åstedet søndag morgen, ble ikke 19-åringens skader vurdert som livstruende. Men blodtapet som følge av stikkskadene, førte til at mannen dessverre døde på sykehuset, opplyste politiadvokat Pernille Nordendal i Sørøst politidistrikt til NTB.

Store splittelser

Document har vært i kontakt med personer i det eritreiske miljøet i Vestfold-Telemark. De opplyser at en del yngre eritreere samlet seg i en leilighet i Sandefjord lørdag kveld. Eieren av leiligheten var ikke selv tilstede, men det begynte stille og rolig. Flere av ungdommene nøt alkohol, og utpå natten ble det krangling som utviklet seg til slåssing, og politiet ble varslet.

Ingen av de Document har vært i kontakt med i løpet av dagen kan si noe om uenighetene som oppsto har sammenheng med de store spenningene mellom regimetro eritreere i norsk eksil og andre eritreere som står i opposisjon til regimet og dets sterke mann, Isaias Afewerki. Samtidig vil de heller ikke utelukke at det kan ha vært opptakten til krangelen som altså fikk dødelig utfall.

Senest i går, søndag 13. juni holdt det eritreiske regimet en offisiell innsettelses-gudstjeneste for Abune Qerlos, presten regimet har utpekt som den eritreisk-ortodokse kirkens nye patriark. Den legitime patriarken, Abune Antonios, har vært holdt i husarrest siden 2006 eller 2007, og blir, etter det internasjonale medier melder, nektet adekvat medisinsk behandling. Abune Antonios fyller 92 år i juli.

Rights groups were quick to point out that the Orthodox Tewahdo Church does not allow the election of a new Patriarch while a sitting Patriarch is still alive. Abune Antonios, the third Patriarch, has lived under strict house arrest since 2007 and is reportedly being denied medical care for his severe diabetes. He is being held incommunicado in an undisclosed location and has only been seen publicly on one occasion since his arrest. (Persecution, International Christian Concern)

Document har i løpet av våren i år, gjennom flere program i serien Vårt naive Norge, satt søkelys på spenningene i det eritreiske miljøet. Flere eritreiske opposisjonelle har blitt drapstruet av regimetro eritreere med opphold i Norge. Det er også stor misnøye med mange av tolkene som norske myndigheter benytter.

Les også:

Vårt naive Norge: Millioner til diktatoren i Eritrea

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.