I dag feirer svenskene sin nasjonaldag, som tidligere var kjent som «svenska flaggans dag». I den forbindelse ber en professor om at nasjonalsangen skrives om, siden den kan virke «støtende».

Det er barnepsykiater og professor emeritius Frank Lindblad som i en kronikk i Dagens Nyheter går til angrep på nasjonalsangens andre vers, som innledes med ordene:

Du tronar på minnen från fornstora dar, då ärat Ditt namn flög över jorden.

Dette verset nekter Lindblad å synge, og han forklarer hvorfor.

Den andra versen har ofta setts som föråldrad men för mig är invändningarna allvarligare än så. Jag tycker det är märkligt att vi ska ägna en av två verser i vår nationalsång till att hylla vår ’stormaktstid’, en period då den svenska krigshären invaderade och plundrade andra länder.

Kan vi då med bibehållen trovärdighet kritisera stater som i dag annekterar delar av andra länder eller förespråkar våld för att sprida sin religion? Kan ett landslag och en publik sjunga den med övertygelse inför landskamper mot till exempel Ukraina och Norge?

Lindblad foreslår derfor å endre teksten, slik at nasjonalsangen kan gi «en kort sammanfattning både av vad vi tycker bör känneteckna vårt land och hur förhållandet mellan land och medborgare ska se ut». Professoren har forfattet et forslag.

Vi formar vårt land till en frihetens hamn
Respekten för andra vill vi värna
Vi ger våra barn liv i trygghetens famn
För Sverige bemödar vi oss gärna (två gånger)

Ikke alle jubler over forslaget.

Dagens Nyheter (bak mur)
Nyheter Idag