Sikkerhetskomiteen i EUs legemiddelbyrå EMA i Amsterdam slår fast at det ikke er faretegn på blodpropp ved bruk av mRNA-vaksiner fra Pfizer/Biontech og Moderna. Foto: Peter Dejong / AP / NTB

EUs legemiddelbyrå ser ingen varseltegn som knytter den sjeldne kombinasjonen av blodpropp og lave blodplatenivåer til vaksinene fra Pfizer/Biontech og Moderna.

– Etter en gjennomgang av meldinger om mulige bivirkninger, vurderer PRAC-komiteen det slik på nåværende tidspunkt at det ikke er faresignaler for mRNA-vaksiner, heter det i et møtesammendrag fra EMAs sikkerhetskomité PRAC fredag.

Koronavaksinene fra Pfizer/Biontech og Moderna er de eneste på markedet som er basert på mRNA-teknologi.

– Bare noen få tilfeller av blodpropp med lave blodplateverdier er innmeldt. Når man ser dette i sammenheng med antall mennesker som har fått mRNA-vaksiner, er disse tallene ekstremt lave, og forekomsten er lavere enn det som forekommer blant folk som ikke er blitt vaksinert, heter det.

– I tillegg ser det ikke ut til at disse tilfellene utgjør noe spesifikt klinisk mønster av den typen man har observert med Vaxzevria og Janssen, uttaler komiteen.

Vaxzevria er AstraZenecas koronavaksine mens Janssen er Johnson & Johnsons koronavaksine. Disse er i motsetning til de to førstnevnte såkalte vektorvaksiner.

Regjeringen planlegger utrulling av vaksinepass

Kjøp Asle Tojes siste bok her! 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.