En flaske med vaksinen til AstraZeneca. Illustrasjonsfoto: Matthias Schrader / AP / NTB

EU ønsker ikke å forlenge vaksinekontraktene med AstraZeneca og Johnson & Johnson når de utløper, hevder en kilde overfor avisa La Stampa.

Den italienske avisa viser til opplysninger fra en ikke navngitt kilde i Italias helsedepartement.

Angivelig er det enighet mellom EU-kommisjonen og mange av EU-landene om etter hvert å droppe vaksiner som baserer seg på såkalt virusvektor-teknologi. Det gjør både AstraZeneca-vaksinen og vaksinen til Johnson & Johnson – også kjent som Janssen-vaksinen.

Planen skal derfor være å ikke forlenge kontraktene med de aktuelle selskapene neste år.

– Gjelder bare AstraZeneca
Sjeldne tilfeller av blodpropp blant dem som har tatt de to vaksinene, har utløst bekymring i en rekke land. Mange steder tilbys AstraZeneca-vaksinen kun til personer over en viss alder, og Norge har stanset all bruk av vaksinen. USA har inntil videre stanset bruken av Johnson & Johnsons vaksine.

Etter at La Stampa publiserte sine opplysninger onsdag, sier Sveriges vaksinesamordner Richard Bergström til nyhetsbyrået TT at det så langt bare er tatt en konkret beslutning om ikke å forlenge kontrakten med AstraZeneca.

Bakgrunnen skal imidlertid ikke være blodpropptilfellene, men usikkerhet rundt leveransene fra selskapet.

Behov for oppdatering
Bergström peker også på at det kan være utfordrende å oppdatere virusvektor-vaksiner til nye varianter av koronaviruset.

Både Bergström og La Stampas kilde sier EU i stedet ønsker å konsentrere seg om såkalte mRNA-vaksiner. Vaksinene til Pfizer/Biontech og Moderna er i denne kategorien.

Også den russiske Sputnik-vaksinen er basert på virusvektor-teknologi, men den er foreløpig ikke godkjent av EUs legemiddeltilsyn EMA.

Norge er en del av EUs vaksinesystem og forholder seg derfor til beslutningene som EMA og EU-kommisjonen tar om de ulike vaksinene.


Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.