AstraZeneca-vaksinen tas ut av det norske vaksinasjonsprogrammet, opplyser kilder til VG.

Det er foreløpig ikke kjent om Janssen-vaksinen også blir tatt ut. Det er mer komplisert, og derfor mer usikkert, får VG opplyst.

Klokken 18 har regjeringen varslet en pressekonferanse om endringer i vaksinestrategien.

Mandag la Vorland-utvalget fram sine anbefalinger om vektorvaksinene fra AstraZeneca og Janssen. De anbefalte å ta vaksinene ut av vaksinasjonsprogrammet. Samtidig åpnet de for at vaksinene kan tas i bruk av frivillige, men utvalget var litt uenige om hvilke kriterier som bør gjelde.

Folkehelseinstituttet kom også med en anbefaling om å droppe Janssen-vaksinen fra vaksinasjonsprogrammet. I motsetning til Vorland-utvalget anbefalte ikke FHI at den enkelte selv skal kunne velge vaksinen.

Janssen-vaksinen til Johnson & Johnson fikk grønt lys i EU og Norge 11. mars, men har ikke blitt tatt i bruk i Norge.

AstraZeneca-vaksinen ble stanset i Norge samme dag etter meldinger om enkelte tilfeller av blodpropp kombinert med lave blodplater hos vaksinerte. Det samme sjeldne, men alvorlige sykdomsbildet har vært observert med Janssen-vaksinen.

 

Kjøp Thomas Knarviks bøker her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.