Hver tredje EU-borger svarer «aldri» eller «senere enn 2021» på spørsmål om når de ønsker å ta en vaksine mot covid-19, viser en omfattende undersøkelse.

Vaksineskepsisen er størst på Kypros, der to tredeler ikke ønsker å ta vaksine i år. 26 prosent av kypriotene sier de aldri vil ta en vaksine, mens 40 prosent vil ta den senere enn 2021, viser undersøkelsen Eurobarometer. Rundt 27.000 personer har svart på undersøkelsen, som ble utført i de 27 EU-landene mellom 12. februar og 11. mars i år og publisert denne uken.

Også i Bulgaria, Kroatia, Polen, Romania og Ungarn er senere enn 2021 det vanligste svaralternativet. I disse landene er det færre enn én av fire som sier de ville tatt vaksinene så raskt som mulig dersom en godkjent covid-19-vaksine var tilgjengelig for dem.

– Dette undergraver EUs mål om å oppnå flokkimmunitet i år, sier EU-kommisjonens representant i Wien, Martin Selmayr, ifølge nyhetsbyrået DPA.

De ivrigste etter å ta vaksinen er i Norden og nordvest i EU. I Irland sier sju av ti at de vil ta en godkjent vaksine så raskt som mulig. I Danmark, Finland, Nederland og Sverige er det flere enn 60 prosent som svarer det samme. I disse landene er det 6 prosent eller færre som sier de aldri vil ta vaksinen.

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.