Muslimer ber under første dag av ramadan i moskeen i Paris den 13. april 2021. Foto: Christophe Ena / AP / NTB.

Flere steder i Frankrike har politiet fått diskré beskjed av regjeringen om å vise toleranse for muslimer som bryter det pågående portforbudet i landet for å be under ramadan, skriver franske medier.

I det sydfranske departementet Tarn er politiet i en e-post den 14. april blitt instruert av prefekten, altså statens øverste representant lokalt, om ikke å bøtelegge muslimer som beveger seg utendørs mens portforbudet gjelder, for å be klokken 05:30 om morgenen, avslører Le Journal d’Ici. Opplysningen er også bekreftet av Le Parisien.

Frankrike har innført et midlertidig portforbud som et av flere tiltak for bekjempelse av koronasmitte, men prefekten i Tarn bekrefter at det er gitt unntak for visse moskeer og foreninger.

Le Figaro har brakt på det rene at lignende unntak også er gitt i andre steder i Frankrike. En politikilde opplyser til avisen at det blant annet gjelder det sydfranske departementet Hérault, som har fått en lignende meddelse fra regjeringen. Deltagelsen i morgenbønn en halv time før portforbudet utløper skal tolereres, heter det fra innenriksdepartementet.

Islamforbundet Conseil Français du Culte Musulman (CFCM) har den 14. april informert sine følgere på Facebook om at det er lov å gå til nærmeste moské for å delta i morgenbønnen, opplyser Le Figaro.

Den franske avisen har innhentet en rekke vitnesbyrd fra politikilder som peker i retning av at toleransen for slike brudd på portforbudet gjelder nasjonalt. På forespørsel sier innenriksdepartementet at det kan vises toleranse «lokalt».

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.