Eyyub Sultan-moskeen under bygging i Strasbourg. Stillbilde: BFMTV / YouTube.

Frankrikes innenriks­minister Gérald Darmanin kritiserer lokal­myndig­hetene i Strasbourg for å ha lovet det Tyrkia-kontrollerte islam­forbundet Millî Görüs 2,5 millioner euro i støtte til byggingen av en ny moské i byen.

Darmanin sier at staten vil gå til administrativt søksmål for å stanse bevilgningen, melder France 24.

Situasjonen er spesielt delikat fordi Millî Görüs er et av flere islamforbund som har nektet å undertegne et charter som forplikter islam i Frankrike på republikanske verdier.

«We believe that this association is no longer able to be among the representatives of Islam in France,» Interior Minister Gerald Darmanin said of the Milli Gorus group on BFM television.

«We believe that this municipal authority should not be financing foreign meddling on our soil,» he added.

Frankrikes president Emmanuel Macron har erklært krig mot politisk islam i landet, som han mener er medansvarlig for radikalisering til terrorismen som har rammet Frankrike hardt de senere årene, og presidenten har prioriterert kampen mot utenlandsk påvirkning av islamske miljøer på fransk jord.

Strasbourgs borgermester Jeanne Barseghian, som representerer De grønne, kritiserer på sin side regjeringen for ikke å ha advart eller på annen måte foretatt seg noe i saken før nå, opplyser Le Figaro. Byggingen av moskeen begynte i 2017, før hun selv ble borgermester. Hvis det utgjør en risiko, må staten gripe inn, sier Barseghian.

Prefekt Josiane Chevalier i Bas-Rhin, statens øverste representant i departementet der Strasbourg ligger, repliserer at Barseghian ikke kan velte alt ansvaret over på regjeringen. Borgermesteren kjenner godt til problemet med tyrkisk innflytelse, og kan ikke se bort fra at Millî Görüs har satt seg på bakbena når det gjelder charteret, mener Chevalier, som er himmelfallen over den utlovede millionstøtten til moskébyggingen.

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.