Opposisjonelle i Frankrike mener den nye politiloven kan skremme folk fra å kjempe mot politivold. Foto: François Mori, AP/NTB.

I Frankrike ble det torsdag vedtatt en ny lov som vil gjøre det straffbart å ta bilder eller filme politibetjenter. Menneskerettighetsgrupper er kritiske.

Torsdag ble lovendringen vedtatt med 75 mot 33 stemmer i den franske nasjonalforsamlingen. Der har president Emmanuel Macrons parti, som foreslo lovendringen, et stort flertall. Senatet har alt vedtatt lovforslaget.

– Politibetjenter og opprørspoliti er republikkens barn, og de må bli beskyttet fordi de beskytter oss hver eneste dag, sa innenriksminister Gérald Darmanin i etterkant av avstemmingen.

Lovendringen innebærer at det å bidra til å identifisere politibetjenter med skadelig hensikt nå vil kunne straffes med opptil fem års fengsel og bøter på 75.000 euro, tilsvarende rundt 750.000 kroner.

Menneskerettighetsgrupper reagerer på lovendringen, og Amnesty International mener den truer sivile rettigheter.

– Denne loven mistenkeliggjør politiets rolle. Det gir et inntrykk av at denne offentlige tjenesten hever seg over enhver kritikk fra innbyggerne, sier Alexis Corbiere, en representant fra det venstreradikale partiet La France Insoumise.

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.