Menneskerettighetsgrupper har uttrykt bekymring over endringer i Terengganus statlige islamske lover.

Det islamistiske partiet Islam SeMalaysia (PAS) som har flertall i t sultanatet på Malayahalvøya, innførte 1. desember lover som straffer muslimske kvinner som blir gravide utenfor ekteskap, eller oppfører seg som menn.

Kvinner som blir gravide utenfor ekteskap kan bli bøtelagt med opp til RM5,000, (noe som er rundt 11. 000 kroner), eller straffes med fengsel inntil 3 år, 6 stokkeslag, eller en hvilken som helst kombinasjon av de tre.

Kvinner som bruker «mannlige» klær og oppfører seg som menn kan bli bøtelagt med opp til RM2,000 (i overkant av 4. 000 kroner) fengsel inntil 1 år, 6 stokkeslag, eller begge deler.

Ti menneskerettighetsgrupper har levert inn en forespørsel til Malaysias menneskerettighetskommisjon om å foreta en konsekvensutredning av den nye loven.

«Endringene i den nye loven forverrer ytterligere den allerede belastede situasjonen for kvinner og LHBTQ-personer», sier de i en uttalelse.

Spesielt er endringen som kriminaliserer graviditeter før ekteskapet gjenstand for mye debatt, med motstridende meninger blant muslimske medisinske fagfolk.

Document er kåret til gasellebedrift for fjerde år på rad – nå kan du kjøpe aksjer!

«Kriminaliseringen av svangerskap utenfor ekteskap legger ikke bare unødvendige traumer på, men også byrder og skam, på blant andre ofre for seksuelle overgrep», heter det i uttalelsen.

Men leder for utdanningskomitéen, Satiful Bahari Mamat, står på sitt og hevder at den nye loven vil gi bedre «trivsel for muslimer i Terengganu», samt at de «vil bli bedre beskyttet» med endringene i loven.

Han sier videre at loven om kvinner som oppfører seg som menn var nødvendig, da eksisterende lovbestemmelser bare gjaldt menn som opptrer som kvinner.

– Tidligere var det ikke et problem at kvinner oppførte seg som menn. Nå ser vi imidlertid at «pengkid» (malayisk slang for guttejenter eller lesbiske) og lignende tilfeller blir stadig mer utbredt. Så delstatsregjeringen har til hensikt å dempe dette problemet, sier Mamat til nyhetsbyrået Bernama.

Han får støtte av Dr. Mohamed Hatta Mohamed Tarmizi, visepresident for den muslimske medisinske faggruppen I-Medik, og Dr. Murizah Mohd Zain, begge gynekologer, som sier at kritikere av lovendringene er påvirket av «moralsk forkastelig vestlig kultur».

– Loven må være utstyrt med moral hvis samfunnet skal fungere problemfritt, sier de i en felles uttalelse.

– I stedet for å tilby «samtykke og kondomer» som en slags løsning på sosiale sykdommer, må vi gjøre noe med roten til selve problemet. Det betyr at vi lovmessig må straffe folk sine perverse seksuelle lyster, fortsetter de.

Islam er en del av staten i Malaysia, og godkjenning fra den føderale regjeringen er derfor ikke nødvendig for å gjennomføre lovendringer. Om lag 63 prosent av landets befolkning på 33 millioner er muslimer.

Perikatan Nasional-koalisjonen, som PAS er medlem av, vant alle de åtte parlamentssetene i Terengganu i parlamentsvalget den 19. november, og 74 seter på landsbasis, av parlamentet med 222 seter.

Fra den dagen PAS ble dannet, i november 1951, har det langsiktige målet om å skape en islamsk stat i Malaysia vært fyrtårnet som har drevet påfølgende generasjoner av PAS-ledere og medlemmer stadig fremover.
Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!


 

Kjøp julegavene fra Document!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.