Malaysias øverste domstol erklærte fredag mer enn et dusin islamske lover som er vedtatt i delstaten Kelantan, som grunnlovsstridige. Avgjørelsen er skjellsettende og kan få konsekvenser for sharialover i andre deler av det overveiende muslimske landet.

Én lov for muslimer, en annen for landet

Malaysias rettssystem er dobbeltsidig; de har parallelt med sekulære lover et sett islamske lover som gjelder for muslimer. Islamske lover vedtas av delstatenes lovgivende forsamlinger mens sekulære lover vedtas av Malaysias parlament.

En føderal domstol opphevet i en åtte til én-avgjørelse 16 lover i den nordøstlige delstaten Kelantans sharialovgivning eftersom de er underlagt lovgivning gitt av parlamentet.

Kelantan, som ligger like syd for Thailand i det nordlige Malaysia, styres av Parti Islam Se-Malaysia (PAS) som tar til orde for en strengere tolkning av islamsk lov.

Islamsk konservatisme

PAS har de siste årene parallelt med voksende islamsk konservatisme, økt sin oppslutning blant Malaysias muslimer. Det ble iverksatt strenge sikkerhetstiltak da rundt tusen PAS-tilhengere samlet seg utenfor rettssalen.

Det tas ifølge Al Jazeera, til orde for å tilpasse Malaysias forfatning slik at det unngås konflikter mellom sharia og sivil lovgivning.

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok fra Document Forlag!

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.