An Indonesian woman is whipped in public for being amorous, at the city stadium in Lhokseumawe on September 20, 2019. – She was whipped nine times for violating Islamic law after being caught by a member of the Sharia police. Despite international condemnation, whipping is a common punishment for a range of offences in the deeply conservative region on Sumatra island, including gambling, drinking alcohol, and having gay or pre-marital sex. (Photo by STR / AFP)

Parlamentet i Indonesia skulle på tirsdag vedta en ny lov som gjør det straffbart for ugifte par å ha sex eller å bo sammen. Parlamentet har jobbet med å «oppgradere» lovverket siden 1995. Mye av dagens lovverk stammer fra tiden da landet var en nederlandsk koloni før den 2. verdenskrig. De nye lovene vil ha sharia-straffer som piskeslag for sex utenfor ekteskap, tyveri eller homofili.

Mange norske studenter tilbringer et semester på den indonesiske øya Bali. Strender og glitrende blått hav til tross, de nye lovene vil også gjelde her og sannsynligvis også for turister og studenter.

Indonesia har 260 millioner innbyggere fordelt på 17.000 øyer. Rundt 90 prosent av befolkningen er muslimer og de aller fleste av disse er sunni-muslimer. Indonesia har den største muslimske befolkningen i verden.

Indonesia – ikke et ubetydelig land.

Menneskerettsgrupper håpet at den sittende presidenten Joko Widodo ville utsette vedtaket om sharia-lovgivningen, og det gjorde han for et par dager siden. En del av den nye loven vil gi en strafferamme på opptil tre og et halvt år for å fornærme presidenten. Protester kan dermed enkelt slås ned.

President Joko Widoko

Aceh-regionen, nord på Sumatra, har selvstyre og har lenge vært preget av islamske sharia-lover. Her piskes og steines det for utroskap og homofili og det er påbudt for kvinnene å gå med hijab og heldekkende klær. Det er disse lovene som må vurderes innført over hele landet.

Denne avstraffelsen er fra 20. september i år:

sharia law

 

Det er mange moderate muslimer i Indonesia, men det er de som er sterkest i troen på islam som presser igjennom endringene mot et totalitært islamsk styre:

En implementering av sharia-lover for hele Indonesia vil være en katastrofe for kvinners rettigheter, religionsfrihet og ytringsfrihet. En protestbølge av 600.000 personer fikk saken utsatt, men det holder ikke i lengden. Flertallet av muslimer vil fjerne eksisterende demokratiske rettigheter.

Indonesia har i mange år vært fremholdt som et eksempel på et velfungerende land med moderat islam. Det kan raskt endre seg.

La oss minne om vår egen statsminister Erna Solberg som i 2015 mente at: Norge har noe å lære av Indonesias religiøse grupper, som tross enkelte uroligheter lever i fred med hverandre.

JAKARTA, INDONESIA 20150415. Statsminister Erna Solberg besøkte onsdag morgen sørøstasias største moské, Istiqlal moskéen i Jakarta. Der møtte hun ledere fra muslimske og kristne trossamfunn og diskuterete blant annet dødsstraff og fremmedkrigere. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Fra en NTB-melding 15. april 2015 sakser vi:

 – Landets religiøse ledere ser at dette landet er avhengig av at man ikke spiller på religion mellom etniske grupper, men tvert imot bygger broen over, sier hun til NTB etter å ha besøkt Sørøst-Asias største moské, Istiqlal, i Indonesias hovedstad Jakarta onsdag.

– Det å respektere at store deler av verdens muslimske befolkning faktisk tror på en moderat form for islam, er viktig å understreke. Det er mulig å respektere at noen andre tror på noe annet enn det du selv gjør. Da må vi tenke over hvordan vi bygger de gode broene i vårt samfunn, sier hun.

Norge må klare å formidle budskapet til ungdommer som ikke føler seg til pass i det norske samfunnet, mener Solberg.

– Det er viktig at de ser at det går an å være moderat muslim og være ordentlig og god muslim og ikke ende opp med et ønske om å kappe hodet av noen i Irak, sier statsministeren.

Hvilket budskap ønsker Erna Solberg å videreformidle fra Indonesia nå?

The Sydney Morning Herald   The Times

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her. Nå kun kr. 150.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂