Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Adem Altan/AFP via Getty Images).

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan tar et nytt steg vekk fra vestlig sivilisasjon, og går ut av en europeisk konvensjon mot vold mot kvinner. Det regnes som en seier for konservative muslimske krefter.

NTB-AFP-DPA melder om saken, og forteller at det vakte internasjonal fordømmelse da regjeringen kunngjorde beslutningen tidlig lørdag morgen.

Vold mot kvinner og kvinnedrap er et stort problem i Tyrkia. I fjor ble 300 kvinner drept, og trenden er økende. Allerede hittil i år er 77 kvinner drept, ifølge rettighetsgruppen Vi vil stanse kvinnedrap-plattformen.

Erdogans begrunnelse for å fjerne konvensjonen, er at den ifølge ham ødelegger samholdet i tyrkiske familier.

Istanbul-konvensjonen fra 2011 er en avtale som Europarådet sto i spissen for å utforme. Den søker å bekjempe vold mot kvinner, inkludert vold i nære relasjoner, voldtekt i ekteskapet og kvinnelig kjønnslemlesting.

Tyrkia var det første landet som undertegnet konvensjonen da daværende statsminister Erdogan satte sin signatur på traktaten for ti år siden, og konvensjonen er da også oppkalt etter Istanbul.

– Omgjør beslutningen, iverksett konvensjonen, ropte tusener av demonstranter i Kadikoy-nabolaget på den asiatiske siden av Istanbul lørdag ettermiddag.

Flere av dem holdt opp bilder av kvinner som er drept i Tyrkia, blant annet ett med teksten «Det er kvinner som vinner denne krigen».

– Dette betyr at vi ikke bryr oss om at kvinner blir myrdet, sier en 23 år gammel demonstrant som kaller seg Mervenur.

Demonstrasjoner ble også arrangert blant annet i Ankara og i Izmir.

Beslutningen om å forlate konvensjonen er en seier for konservative kretser i Erdogans nasjonalistiske parti og deres allierte, som mener at konvensjonen åpnet for å gi homofile rettigheter, skader kjernefamilien og fremmer skilsmisse.

– Hyllest til vår Allah, skriver den regjeringsvennlige presten Ahmet Mahmut Unlu og takker Erdogan for å trekke landet ut av konvensjonen, som han mener er «tvunget på Tyrkia av de vantro for å oppmuntre til perversjon og ødelegge vår generasjon».

Det har siden i fjor vært debatt om uttredelse fra konvensjonen, og kvinner har demonstrert i gatene i Istanbul og andre byer og oppfordret regjeringen til å holde fast ved avtalen. Opposisjonspartiet CHP kritiserer Erdogans beslutning.

– Å forlate avtalen betyr at man gjør kvinner til annenrangs borgere og lar dem bli drept, sier CHPs nestleder Gokce Gokcen.

Istanbuls ordfører Ekrem Imamoglu, som er en av Erdogans fremste rivaler, tvitret at vedtaket tramper på kampen som kvinner har ført i årevis.

Selv den regjeringslojale kvinneorganisasjonen Kadem, der den yngste datteren til Erdogan er visepresident, uttrykker bekymring og sier at Istanbul-konvensjonen «spilte en viktig rolle i kampen mot vold».

Norge er blant mange land som reagerer på beslutningen, og Utenriksdepartementet tvitrer at Norge er dypt skuffet.

– Konvensjonen er avgjørende i vår felles kamp for å beskytte kvinner og jenter mot vold. Kvinnerettigheter er menneskerettigheter, sier UD.

Europarådet, som sto bak utviklingen av konvensjonen, kaller uttrekningen et enormt tilbakeslag for innsatsen for å beskytte kvinner mot vold.

Traktaten blir ansett for å være gullstandarden i den internasjonale innsatsen for å beskytte kvinner og jenter mot volden de rammes av hver dag i våre samfunn, sier Europarådets generalsekretær Marija Pejcinovic.

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.