President Recep Tayyip Erdogan Foto: Adem Altan/ AFP via Getty Images/NTB

103 tidligere marineoffiserer har signert brevet, som myndighetspersoner mener ser ut som en oppfordring til å begå et kupp.

Ti av dem er pågrepet som et ledd i en etterforskning ledet av påtalemyndigheten i Ankara, melder det statlige nyhetsbyrået Anadolu. Fire andre har fått beskjed om å melde seg for myndighetene innen tre dager.

I brevet erklærer de pensjonerte admiralene støtte til Montreux-avtalen, en internasjonal traktat fra 1936 som regulerer skipsfarten gjennom Bosporos og Dardanellene. De to stredene forbinder Middelhavet med Svartehavet.

Alternativ skipskanal

Bakteppet er at regjeringen i mars ga grønt lys til å utvikle en alternativ skipskanal nord for Istanbul, noe som startet en debatt om Montreux-avtalen. De pensjonerte admiralene advarer mot denne debatten og sier dette er den avtalen som på best mulig måte beskytter tyrkiske interesser.

De 14 som er mistenkt for å ha organisert erklæringen, anklages for å «bruke makt og vold for å bli av med den konstitusjonelle orden», melder kringkasteren NTV.

De pensjonerte marineoffiserene mistenkes dessuten for å ha inngått «en avtale om å begå en forbrytelse mot statens sikkerhet».

Trekker kupp-paralleller

Erklæringen kommer i kjølvannet av president Recep Tayyip Erdogans beslutning om å trekke Tyrkia fra en europeisk konvensjon om beskyttelse av kvinner. I Tyrkia spør flere seg om Erdogan også kan komme til å trekke Tyrkia ut av Montreux-avtalen og andre internasjonale traktater.

Montreux-avtalen sikrer fri passasje gjennom Bosporos og Dardanellene for sivile skip både i freds- og krigstid. Den regulerer også bruken av stredene for militære fartøy fra land som ikke ligger ved Svartehavet.

Representanter for regjeringen og Erdogans parti fordømmer admiralenes brev og trekker paralleller til uttalelser som har blitt gitt i forbindelse med tidligere militærkupp.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.