Kriminaliteten mot barn og unge i Sverige er nå så stor at nesten halvparten av landets 16-åringer har blitt utsatt for lovbrudd. Illustrasjonsfoto: Polisen.se 

Den svenske myndigheten for ungdoms- och sivilsamfunns-spørsmål (MUCF) kom mandag med en analyse som viser at 48 prosent av alle elever i årskurs 9 (siste året på grunnskolen) oppgir at de i 2019 ble utsatt for mishandling, trusler, ran seksualforbrytelser eller tyveri. Hver tredje ungdom føler seg så utrygge at de ikke tør å gå ut alene på kveldene, i sitt eget nærområde. Jenter er mest utsatt.

– Enligt barnkonventionen har alla barn har rätt att skyddas mot alla former av våld och övergrepp. Trots det vet vi att barn utsätts för våld varje dag – i hemmet, i skolan, på institution och i närmiljön. Det är oacceptabelt! Konkreta och evidensbaserade åtgärder måste tas fram på nationell, kommunal och regional nivå för att stoppa våld och övergrepp mot barn, säger Elisabeth Dahlin, barnombudsman. (MUFC)

Analysen omfatter statistikk fra Brottsförebyggande rådet (Brå) i perioden 2015-2020, og er utført av MUCF og Barnombudsmannen. Hensikten oppgis å være å løfte spørsmålet om barn og unges utsatthet opp og frem i samfunnsdebatten. Med unntak av en liten notis i Aftonbladet mandag morgen, ser det ikke ut til at undersøkelsen har vakt noen oppsikt i Sverige. En årsak kan være at tallene ikke har endret seg stort de siste fem årene.

Sedan 2015 har det inte skett några större förändringar i barns och ungas utsatthet för brott. Det finns heller inga stora skillnader i den totala utsattheten mellan killar och tjejer. Vilken typ av brott som barn och unga utsatts för skiljer sig dock åt. Skillnaden mellan killar och tjejer är tydlig när det kommer till sexualbrott. En av fem tjejer i årskurs 9 uppgav 2019 att de utsatts för sexualbrott vid något tillfälle under de senaste 12 månaderna. Samma siffra för killar är 6 procent. Den totala andelen har dock minskat något jämfört med 2017.

Figur 1. Självrapporterad utsatthet år 2019 för olika typer av brott. Andelen av elever i årskurs 9 som uppger att de utsatts för olika brott. Brå, Skolundersökningen om brott. Procent.

Den korte analysen er på fem sider og kan leses i sin helhet her. Funnene er holdt i et nøkternt språk.

Andelen unga i åldern 16–24 år som känner sig otrygga i det egna bostadsområdet när de går ut ensamma på kvällen samt de som helt avstår att gå ut var 33 procent år 20204. Här finns en skillnad mellan killar och tjejer som inte tycks minska över tid. År 2020 var det en betydligt större andel tjejer än killar som kände sig otrygga i det egna bostadsområdet när de gick ut ensamma på kvällen, 44 respektive 20 procent. Skillnaden mellan killar och tjejer har varit tydlig vid varje undersökning 2017 till 2020. I Skolundersökningen om brott finns det ingen jämförbar statistik på den upplevda otryggheten för barn och unga under 16 år. Vi vet dock att könsskillnaden i otrygghet även förekommer bland yngre barn i åldern 12 till 18 år.

Mot slutten av dokumentet vises det til at Sverige har en viktig rolle som ‘veiviserland’ i det globale partnerskapet mot vold mot barn i henhold til Agenda 2030.

Sverige har ett betydelsefullt åtagande som vägvisarland i det globala partnerskapet mot våld mot barn inom Agenda 2030.

Kjøp Klanen her!

Se Dagsorden på YouTube og Rumble kl 21 seks dager i uken. Programmene kan også sees på våre Facebook-sider  og de kan høres og lastes ned som podkast på PodBean. Abonnér og få varsel om ekstrasendinger.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.