En mann triller sykkelen sin forbi stengte restauranter i en gate på Montmartre i Paris den 15. desember 2020. Foto: Michel Euler / AP / NTB.

Dårligere utsikter til flokkimmunitet mot koronavirus krever at samfunnet må håndtere pandemien på en annen måte enn hittil, skriver fem medlemmer av Frankrikes offisielle vitenskapelige råd for koronaspørsmål i Lancet.

Pandemiens utvikling tyder på at spredningen av koronavirus blant annet henger sammen med såkalt naturlig unnvikelse av immunitet, skriver artikkelforfatterne.

If substantial immune evasion occurs, current vaccines are likely to still offer some benefit to individuals. At the population level, however, they could induce viral selection and escape, making the prospect of achieving herd immunity increasingly remote.

Dersom dette bekreftes, vil ikke pandemien gå over på lenge, hevder de fem vitenskapsfolkene.

This virological game changer has numerous consequences, not only for vaccines and treatment, but also for prevention and control strategies. The fervently awaited end of this global health crisis might be continually postponed, as new variants emerge and immune evasion reduces vaccination effectiveness in the short and medium term.

I så fall må samfunnet skifte strategi i håndteringen av pandemien, mener de.

Hence, it is time to abandon fear-based approaches based on seemingly haphazard stop-start generalised confinement as the main response to the pandemic; approaches which expect citizens to wait patiently until intensive care units are re-enforced, full vaccination is achieved, and herd immunity is reached.

Befolkningene har hittil vært forståelsesfulle, men tegnene til utålmodighet blir stadig klarere, og de økonomiske og sosiale, men også helsemessige, konsekvensene er ødeleggende: De yngste betaler en kolossal pris i form av svekket mental helse, skriver artikkelforfatterne.

Using stop-start general confinement as the main response to the COVID-19 pandemic is no longer feasible. Though attractive to many scientists, and a default measure for political leaders fearing legal liability for slow or indecisive national responses, its use must be revisited, only to be used as a last resort.

Strategien som anbefales, er å unngå generelle nedstengninger, for i stedet å anbefale målrettede tiltak mot risikogrupper, som selvisolering av eldre – 96 prosent av de døde er over 70 år. Myndighetene må ta ansvar, formaner de avslutningsvis, ellers vil regningen bli forferdelig.

Det offisielle vitenskapelige koronarådet i Frankrike er splittet i saken, skriver Le Figaro, og navngir to epidemiologer som ikke har undertegnet artikkelen i Lancet.

 

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂