En unggutt vaksineres mot covid-19 i Rishon LeZion i Israel den 6. juni 2021. Foto: Sebastian Scheiner / AP / NTB.

En statistisk analyse av vaksinasjons­graden og antallet nye korona­tilfeller i 68 land og 2947 fylker i USA viser ingen tydelig sammenheng mellom de to størrelsene, går det frem av en ny artikkel i European Journal of Epidemiology – et viktig medisinsk tidsskrift med en innflytelsesfaktor på rundt 7.

Det er professor i folkehelse ved Harvard, S. V. Subramanian, og dataspesialisten Akhil Kumar som meddeler dette funnet i artikkelen «Increases in COVID-19 are unrelated to levels of vaccination across 68 countries and 2947 counties in the United States», som er offentliggjort den 30. september.

Datamaterialet til studien ble samlet inn i fjor høst, skriver forfatterne:

We used COVID-19 data provided by the Our World in Data for cross-country analysis, available as of September 3, 2021 (Supplementary Table 1) [4]. We included 68 countries that met the following criteria: had second dose vaccine data available; had COVID-19 case data available; had population data available; and the last update of data was within 3 days prior to or on September 3, 2021. For the 7 days preceding September 3, 2021 we computed the COVID-19 cases per 1 million people for each country as well as the percentage of population that is fully vaccinated.

Når vaksinasjonsgraden (vannrett akse) og antallet nye koronatilfeller pr. innbygger (loddrett akse) plottes i samme koordinatsystem, fremtrer dette bildet:

Grafikk: European Journal of Epidemiology.

Dersom vaksinering i det store og hele virket smitteforebyggende, ville man forvente at datapunktene dannet en slags sky som pekte ned til høyre. Det man derimot ser, er spredte datapunkter uten noen bestemt struktur som kan vitne om statistisk sammenheng.

Land med høy vaksinasjongrad som Island og Portugal har flere nye koronatilfeller pr. innbygger enn land med lav vaksinasjonsgrad som Vietnam og Sør-Afrika, observerer Subramanian og Kumar.

Artikkelforfatterne anbefaler ikke desto mindre koronavaksinering, ikke minst i lys av at vaksinen har vist seg å beskytte mot sykehusinnleggelse og død.

Men den beskyttende virkningen ser ikke alltid ut til å være av lang varighet:

A substantial decline in immunity from mRNA vaccines 6-months post immunization has also been reported [9]. Even though vaccinations offers protection to individuals against severe hospitalization and death, the CDC reported an increase from 0.01 to 9% and 0 to 15.1% (between January to May 2021) in the rates of hospitalizations and deaths, respectively, amongst the fully vaccinated [10].

Forfatterne trekker den konklusjon at koronabekjempelse ikke bare bør begrense seg til vaksinering:

Other pharmacological and non-pharmacological interventions may need to be put in place alongside increasing vaccination rates. Such course correction, especially with regards to the policy narrative, becomes paramount with emerging scientific evidence on real world effectiveness of the vaccines.

Importantly, other non-pharmacological prevention efforts (e.g., the importance of basic public health hygiene with regards to maintaining safe distance or handwashing, promoting better frequent and cheaper forms of testing) needs to be renewed (…)

Vaksinering er noe som bør anbefales med ydmykhet og respekt, da stigmatisering kan gjøre mer skade enn gavn, formaner Subramanian og Kumar avslutningsvis.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.