Storbritannias utdanningsminister Gavin Williamson vil styrke ytringsfriheten på de britiske universitetene. Foto: Geoff Pugh /Shutterstock/ NTB

Britenes utdanningsminister Gavin Williamson fremmer et lovforslag som vil gjøre det mulig for akademikere, studenter og andre å søke erstatning hvis de blir utsatt for såkalt scenenekt (no-platforming).

Dette er en av flere tiltak som følge av den britiske regjeringens manifest om å beskytte ytringsfriheten og den akademiske friheten ved universitetene. Men kritikere mener dette er som å jakte på spøkelser. Myndighetene burde heller fokusere på Covid-19, skriver The Guardian.

However, critics warned the legislation will be fraught with difficulties and fiercely opposed by many, including the University and College Union, which accused the government of “fighting phantom threats to free speech” rather than addressing the Covid crisis in higher education.

Kravene om ytringsfrihet vil også gjelde for studentforeninger. I forbindelse med presentasjonen av de nye tiltakene sa Williamson at han var bekymret for manglende ytringsfrihet på campus.

“But I am deeply worried about the chilling effect on campuses of unacceptable silencing and censoring. That is why we must strengthen free speech in higher education, by bolstering the existing legal duties and ensuring strong, robust action is taken if these are breached.”

Men både akademikeres fagforening og studentorganisasjoner mener tydeligvis at ytringsfrihet ikke har noen særlig betydning, siden verden er rammet av en pandemi. Myndighetene fremstilles som en større trussel mot akademisk frihet og ytringsfrihet enn den såkalte kanselleringskulturen.

The University and College Union (UCU) general secretary, Jo Grady, responded: “It is extraordinary that in the midst of a global pandemic the government appears more interested in fighting phantom threats to free speech than taking action to contain the real and present danger which the virus poses to staff and students.

“In reality the biggest threats to academic freedom and free speech come not from staff and students, or from so-called ‘cancel culture’, but from ministers’ own attempts to police what can and cannot be said on campus, and a failure to get to grips with the endemic job insecurity and managerialist approaches which mean academics are less able to speak truth to power.”

UCU representerer 130.000 akademikere og andre tilknyttet undervisningssektoren.

Hillary Gyebi-Ababio er nestleder for The National Union of Students of the United Kingdom (NUS). Hun avviser at det finnes noen ytringsfrihetskrise på britiske universiteter, og NUS er mer bekymret for at utdannelse ikke er gratis, pandemiens påvirkning på studenter, kjønnsdiskriminering og rasisme.

Den britiske regjeringens fokus på ytringsfrihet kommer i kjølvannet av Black Lives Matter-bevegelsen og ulike former for avkolonisering, som for eksempel vandalisering av statuer.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂