Historikeren Niall Ferguson, sosialpsykologen Jonathan Haidt, og den evolusjonære psykologen Steven Pinker er blant de akademikerene som nå går sammen for å forsøke å skape et nytt, anti-woke universitet.

De får med seg Lawrence Summers, som er professor i samfunnsøkonomi, tidligere rektor på Harvard, og som var USAs finansminister under Bill Clinton. Også Ayaan Hirsi Ali har en rolle i prosjektet, som er en reaksjon på «cancel culture», venstrevridning, meningskontroll og byråkratisering av de etablerte universitetene i USA.

Det er med andre ord et akademisk stjernelag som deltar i dette initiativet, som skal opprettes i Austin, Texas, under navnet University of Austin.

Niall Ferguson har skrevet en lang kronikk i Bloomberg, hvor han forklarer tankene bak. Kronikken er en ren slakt av de klassiske universitetene og hele utdanningssystemet i USA.

Grade inflation. Spiraling costs. Corruption and racial discrimination in admissions. Junk content (“Grievance Studies”) published in risible journals.

Above all, the erosion of academic freedom and the ascendancy of an illiberal “successor ideology” known to its critics as wokeism, which manifests itself as career-ending “cancelations” and speaker disinvitations, but less visibly generates a pervasive climate of anxiety and self-censorship.

Den voldsomme byråkratiseringen skaper studenter som ikke lærer noe annet enn å synes synd på seg selv, og som pådrar seg enorm gjeld for å få seg en grad i gender studies eller lignende. Selv om store deler av big business i USA har blitt woke, så er det grenser for hvor mange kjønnsforskere man trenger for å gjette antall kjønn og skape splittelse i bedriften.

Les også: Britisk filosof snakker sant i transdebatten, blir behandlet som fredløs i akademia

Ferguson og de andre vil ikke skape et digitalt universitet, noe som forklares slik av den verdensberømte historikeren, som har forfattet en rekke bestselgende bøker og undervist på steder som Cambridge, Oxford og Harvard.

Some say that universities are so rotten that the institution itself should simply be abandoned and replaced with an online alternative — a metaversity perhaps, to go with the metaverse.

I disagree. I have long been skeptical that online courses and content can be anything other than supplementary to the traditional real-time, real-space college experience.

Et universitet av kjøtt og blod, hvor studenter og forelesere møtes i den analoge virkeligheten, hvor dine politiske meninger er uvesentlig så lenge du aksepterer andres ytringsfrihet.

Siden dette universitetet ikke skal dele ut opptakspoeng og karakterer basert på hudfarge, legning eller andre ytre karakteristikker, så trenger de ikke en stor stab overfylt av bullshit-jobber. Dette kan presse kostnadene ned, noe som vil være til stor fordel for studentene.

Initiativtagerne er heller ikke utelukkende fra ene eller den andre side av det politiske spekteret. Men alle står for åpen debatt og anti-woke.

The founders of this university are a diverse group in terms of our backgrounds and our experiences (though doubtless not diverse enough for some). Our political views also differ. To quote our founding president, Pano Kanelos, “What unites us is a common dismay at the state of modern academia and a belief that it is time for something new.”

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.