Studentforeningen ved Oxford University har stemt for en policy om at transkjønnede, studenter med arbeiderklassebakgrunn og kvinnelige studenter trenger større beskyttelse og ber universitetet om å gi fakultetene veiledning og øke bruken av tidlige varsler. De kalte kravet for ‘Academic Hate Speech Motion’.

Alex Illsley, leder av Oxfords LGBTQ+ kampanje sa leselistene hadde mange eksempler på diskriminering av funksjonshemmede, transpersoner, klassetilhørighet og kvinnefiendtlighet. Han siterte en artikkel fra boklisten til medisinsk rett og etikk hvor det sto at det var en moralsk plikt å ikke få funksjonshemmede barn og en annen artikkel som fremmet å ta livet av funksjonshemmede barn etter at de var født. «Fjern hatefullt materiell» står det på studentforeningens nettside.

Men Oxford University sa at de ikke ville endre på noe som følge av kravet fra studentforeningen.

«Det er ingen planer om å sensurere lesemateriellet som er gitt av våre forelesere. Ytringsfrihet er universitets kilde til liv. Det muliggjør søken etter kunnskap. Det hjelper oss til å finne sannhet. Ved å anerkjenne den vitale viktigheten av frie ytringer for et friskt sinn, kan et universitet lage regler for hvordan utøvelsen av en debatt skal foregå, men bør aldri hindre lovlig tale. Det er derfor uunngåelig at medlemmer av universitetet vil bli konfrontert med meninger som enkelte vil finne forstyrrende, ekstreme eller krenkende.»

Richard Dawkins, en emeritus fra New College, kalte studentenes krav for barnslig sludder. Skal ikke historiestudentene kunne lese om kvinnekamp, nazisme eller apartheid, spør han.

Mange av studentene er uenige med studentforeningen. En av dem sa at det eneste som virkelig trengte beskyttelse i Oxford var ytringsfriheten og tankemangfold.

“The only thing that truly needs protection at Oxford is freedom of speech and diversity of thought,”

The Times

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂