Den britiske utdanningsministeren er sterkt kritisk til at dronning Elisabeth II kanselleres av woke Oxford-studenter. Portrettet av dronningen fjernes fra Magdalen College fordi hun representerer britisk kolonihistorie.

Et klart flertall av studentene stemte for forslage, med begrunnelsen at man ikke kan skille mellom patriotisme og kolonialisme.

Britenes utdanningsminister Gavin Williamson raser mot avgjørelsen, og skrev på Twitter:

‘Oxford University students removing a picture of the Queen is simply absurd. She is the Head of State and a symbol of what is best about the UK.

‘During her long reign she has worked tirelessly to promote British values of tolerance, inclusivity and respect around the world.’

Det var Matthew Katzman (25) som la fram forslaget for studentene. Han underviser i Computer Science. At han er amerikaner med utdannelse fra Stanford skaper ekstra sterke reaksjoner.

Mr Katzman, the son of top lawyer Scott Katzman, 60, claimed the move did not ‘equate to a statement on the Queen’ but said the painting was being taken down to create ‘a welcoming, neutral place for all members regardless of background, demographic, or views’.

Matthew Katzman bringer mer amerikanske tilstander til Oxford. Ikke alle er like positive til denne form for kulturell import fra USA.

Reaksjonene på vedtaket kom nesten umiddelbart. Presidenten av Magdalene College tok avstand fra sine egne studenter. Mange bekymrer seg over den økende intoleransen og kanselleringskulturen ved det verdensberømte universitetet.

Lord Patton, visekansler ved Oxford University, tar i bruk klassisk britisk sarkasme i sin omtale av studentene.

‘Freedom of speech allows even intelligent people to be offensive and obnoxiously ignorant.

‘I hope it does not do too much damage to the reputation of the college. I am sure old members of the college will try to be charitable in their assessment.’

Oxford University har en lang historie som strekker seg helt tilbake til minst 1096. Lærestedet vokste kraftig da Henrik II i 1167 forbød engelske studenter å studere i Paris.

Det har mange ganger oppstått konflikter mellom studentene og byens innbyggere. I 1209 ble universitetet oppløst, som en følge av drapet på to studenter. Dette var bakgrunnen for at noen av studentene rømte til Cambridge, og skapte et nytt lærested der.

20. juni 1214 ble Oxford gjenopprettet som lærested. Den formelle statusen som universitet ble bekreftet først i 1571.

En kjent hendelse i universitetets historie er St. Scholasticas dag-opptøyene den 10. februar 1355. En disputt om dårlig kvalitet på vin studenter fikk servert på et skjenkested, endte i voldsomme og blodige sammenstøt mellom studenter og lokalbefolkning. 63 studenter og forskere og omkring 30 borgere ble drept. Disputten ble avgjort rettslig, i universitetets favør.

Den 10. februar hvert år måtte byens borgermester og rådmenn gå barhodet gjennom byen, og betale en penny for hver av de 63 drepte universitetsmennene. Denne boten ble avskaffet så sent som i 1825, da borgermesteren nektet å utføre seremonien.

Den velkjente professoren i black studies, Kehinde Andrews, gir sin fulle støtte til studentene. Han sier Storbritannia er bygd på rasisme beskriver dronning Elisabeth som verdens fremste symbol på hvit overlegenhet.

The professor of black studies at Birmingham City University – where senior lecturers receive an average base salary of £46,000 – has previously branded ‘whiteness’ a ‘psychosis’, called for the overthrow of ‘genocidal’ capitalism and repeatedly compared Sir Winston Churchill to Adolf Hitler.

During a debate into whether the Queen had been cancelled today, Professor Andrews told Good Morning Britain: ‘If we’re honest the Queen doesn’t just represent modern colonialism, the Queen is probably the number one symbol of white supremacy in the entire world.

Daily Mail

Kjøp Peder Jensens bok her!