Min datter og jeg var og handlet på REMA i går, og første salgspost var et vell av rosebuketter ved inngangspartiet.

«Kan vi kjøpe roser?» spurte hun, og jeg spurte om de da var til meg. Hun spurte hvorfor, og jeg sa: «Fordi det er morsdag i morgen?». Da ble hun litt satt ut. For dette er en dag som er viktig for barn i det ganske land, glade i mammaen sin som de som oftest er, og hun visste ikke om at det var nå i dag.

Nå er far for tiden på arbeid, og hadde dessuten også glemt det, så barnet skal være unnskyldt for ikke å huske det selv. Og skolen sluttet vel å markere det den dagen noen påpekte at «Jammen, ‘Mari’ og ‘Per’ har jo to fedre!».

Tanken slo meg forresten ikke før jeg kom hjem: Det sto ikke noe spesifikt om morsdag i butikken heller. I hvert fall ikke som jeg la merke til. Det var bare masse blomster der, med et prisavslag på 20 %.

Og så meldte spørsmålet seg: Kan det få fortsette å hete «morsdag»? Dere vet, nå i disse oppvekkede tider?

I min uvitenhet og iboende systemiske intoleranse så har det jo aldri tidligere falt meg inn hvor ekskluderende en slik dag kan være.

I grunnen er vel hele konseptet morsdag noe handelsstanden har fått i stand for å selge mer og øke sin profitt, og således et produkt av det allestedsnærværende – og onde – patriarkatet?
Det ligger sikkert noe undertrykkelse på vegen til innføring av morsdagen også, så det er vel på høy tid å ta et gjennomgående oppgjør med fenomenet?

Nå dekket jo egentlig begrepet «mor» ganske mye. Alt fra fødeforelder (tidligere kjent som «mor» eller «mamma»), via adoptiv-, med-, ste- og bonusmødre, men ingen av disse begrepene passer vel inn lenger?

Et riktigere skille nå blir muligens én dag for fødeforeldre og en annen dag for ikke-fødeforeldre. Eller hve med to dager som feirer alle som har omsorg for barn? Dette er antagelig det beste, og i hvert fall det mest inkluderende.

Uansett fikk jeg blomster fra min lille, i den forstand at hen valgte fargen og jeg betalte. I tillegg fikk jeg en tegning, som jeg også ble veldig glad for.

Avslutningsvis vil jeg minne om bildet som verserte på sosiale plattformer i fjor med teksten «Tilbud på Morkake». Fra nå av blir det tilbud på «Fødekake».

Gratulerer med omsorgspersondagen, alle!

 

 

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂