Live Nelvik syns det er vanskelig å være mor i et samfunn som presser henne fra alle kanter. Foto: Heiko Junge / NTB

Live Nelvik klager over hvor tøft det er å være foreldre i dag. Mitt tips er å bli voksen før man setter barn til verden.

Nelvik er kjent som programleder på radio og tv. Hun overtok Lørdagsrådet på NRK P3 etter Siri Kristiansen i 2018 og er kjent fra Drillpikene og P3morgen på radio, Dama til og Underholdningsavdelingen på NRK TV.

I et intervju med Aftenposten beskriver Nelvik hvordan hun leste på et «mammaforum» at valg av tøfler til barn i barnehagen fikk over hundre kommentarer.

På 80-tallet ville ingen ha lagt så stor innsats i å finne de beste tøflene, mener Nelvik. I dag har vi derimot bøker, kurs, podkaster, artikler og nettdiskusjoner om alt vi bør gjøre og kjøpe som forelder.

Nelvik mener de fallende fødselstallene kan forklares med den rådende diskursen rundt foreldrerollen. Hun har «tenkt mye på det».

– Min teori er at det er blitt så komplisert at vi ikke orker flere unger, sier hun.

– Før fikk vi barn. Nå får vi BARN i caps lock og skal dyrke dem fra morgen til kveld. Spør du meg, er det ikke rart at mange ikke har kapasitet til å dyrke mer enn 1,53 barn.

– Trykket mot foreldre er så kraftig. Det handler om forventninger, tilstedeværelse og organisering. Det er ganske sykt hva som finnes der ute i jungelen av informasjon, kurs og tilbud, sier hun.

Nelvik får spørsmål om ikke informasjon er nyttig, og om vi ikke kan lære av råd.

– Jo, på sett og vis. Problemet er at idet du åpner én dør, så lukkes den ikke etterpå. Du bare fortsetter inn i biblioteket, der det etter hvert blir så komplisert at du til slutt ikke orker mer. Mange foreldre opplever et press på å være innmari flinke.

Hun snakker om bytterett og ammepress. Vi har hørt det før.

Min umiddelbare reaksjon er følgende: Hvem tror at det er enkelt å fostre opp barn? Jeg har selv to gutter, som har gitt meg mye glede, men også mengder med arbeid og forsakelser. Det er faktisk livets gang.

Å få barn skal ikke være lett, men givende og meningsfullt. Og som forelder er du ikke lenger i sentrum. En far eller mor som ikke setter barnet først, har ingen verdi.

Men man må helst være voksen før man får barn. I dagens samfunnsklima kaller 70 år gamle damer seg «jenter», og pensjonister drar på «guttetur». Alt var bedre før, mener Nelvik.

– Ting var liksom ikke så farlig på 80-tallet, enten det handlet om følelser eller det å gå til trening og krysse noen veier alene. Det var som om tilliten de voksne hadde til oss, var større. Vi fikk ordne ting selv.

– Det var alltid noen foreldre som satt og så på barnas fritidsaktiviteter da også, men de foreldrene så vi på som raringer. Alle syntes litt synd på hun stakkars jenta som hadde moren sin ventende på sidelinjen. Det var litt psycho.

Hva er det som forhindrer Live Nelvik fra å behandle sine egne barn slik hun selv ble behandlet? Hvis Nelvik lar seg kue av samfunnets forventninger, så er hun ikke en voksen person.

Hele den vestlige verden har mistet forståelsen for at barn er voksne mennesker «in the making». Det er kanskje ikke så rart: De voksne er ikke hjemme, det er alene-hjemme-fest for hysterikere og narsissister.

– Men vi glemmer kanskje litt å holde avstand? Vi er litt sånne evigunge foreldre som vil være bestevenner med barna våre. Det er en krevende balanse mellom nærhet og det å la barna finne ut av ting på egen hånd.

Hva med å prøve voksenlivet, Nelvik? Som voksen tar man egne avgjørelser og bryr seg ikke noe særlig om hva en eller annen skriver på et «mammaforum». Man lar ikke andres hysteri prege sitt liv. Kun idioter lar seg prege av slikt.

Barn kveles av omsorg, også barn trenger en viss frihet (selvsagt med påfølgende ansvar). Et selvstendig menneske kan ikke formes, det må få lov til å vokse frem – under veiledning, selvsagt.

Jeg har to barn og har absolutt ikke vært voksen hele tiden. Som alle foreldre har jeg gjort idiotiske valg, og det er mye jeg angrer på. Men jeg er voksen nok til å ta ansvaret for mine mangler selv. Det blir for dumt å rette pekefingeren mot «samfunnet» eller et tilfeldig «pappaforum» på Facebook.

Men med statsstøttet jobb i NRK er det kanskje vanskelig.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!


 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.