I gamle dager ble betegnelsen svovelpredikanter brukt om forkynnere som truet med fortapelse og helvetes pinsler hvis man ikke fulgte den smale sti. Underteksten var at «vi – de progressive – er så mye bedre». Svovelpreken kom til å symbolisere at samfunnet gikk fremover og la avstraffelser bak seg, enten det var på jorden eller i det hinsidige.

Men har svovelpreknene kommet tilbake i ny form? Har pandemien lokket frem noen demoner fra elitens indre? Jeg forbauses og forbløffes igjen og igjen over alle NTB-meldinger om korona som er katastrofepregede og kun anlegger et mest mulig pessimistisk perspektiv.

Samfunnet hadde ikke før vist tegn til å ta seg opp igjen, før de nye mutasjonene sendte oss tilbake. Mediene kunne igjen fråtse i apokalyptiske beskrivelser. Lange utgreiinger om mutasjonene, kun med de verst mulige scenarier for øye. Den som går og vasser i slike beskrivelser dag ut og dag inn, blir påvirket. Selv har vi unnlatt å rapportere alle smittetilfeller. Det er ikke svartedauden vi står overfor.

Digresjon: Myndighetene har opprettet pandemilaboratorium ved Ullevål som skal være forberedt på nye virus og pandemier. Reaksjonstiden denne gang var for treg. Den 19. februar er det ett år siden det første korona-tilfellet ble registrert i Tromsø. En kvinne hadde vendt tilbake fra Wuhan.

Men hva vil det si å være forberedt?

Mens pandemien ennå ikke viser tegn til å avta med det første, er helsemyndighetene nøye i arbeidet med å lagre alt som gjøres, slik at verdifull kunnskap kan brukes igjen senere. Helseminister Bent Høie (H) understreker at de først og fremst prioriterer å håndtere den løpende pandemien.

– Samtidig gjør vi oss hver dag noen tanker om hvordan vi kan forbedre oss og forbedre systemene våre, sier han til NTB.

– Det viktigste regjeringen har gjort nå med tanke på neste pandemi, er å sette ned Koronakommisjonen, som skal gjennomgå arbeidet vi har gjort før pandemien og arbeidet vi gjør nå, sier han videre.

31. mars skal Koronakommisjonen levere sin første delrapport om myndighetenes håndtering av pandemien.

Folkehelseinstituttet (FHI) sier at de er opptatt av å grundig dokumentere alt arbeid som gjøres. FHI-direktør Camilla Stoltenberg sier at instituttet senere vil gå mer i dybden på alt materialet som lagres.

– Men allerede nå forbereder vi blant annet hvordan man kan få et bedre system for å innhente vitenskapelig kunnskap om smitteverntiltak, deres virkninger, bivirkninger og ringvirkninger, sier hun til NTB.

Men hva hvis de viktigste spørsmålene befinner seg «utenfor boksen» man tenker innenfor?

Kina

Regjeringen har lagt seg på en Kina-vennlig linje, i likhet med Berlin og Brussel, og nå kommer Biden og slår følge: Beijing skal ikke konfronteres og måtte ta ansvaret for å ha sluppet pandemien løs. Det var en bevisst handling. Selv virusets opprinnelse vil man ikke konfrontere.

Det er et knefall for kommunistisk dominans som vil få store følger. Et aggressivt, fremadstormende Kina vil ta det som en svakhet og flytte frem sine posisjoner.

Den frie verden går heller løs på hverandre. Mandag starter en rettssak i Oslo mellom Petter Stordalens imperium og Codan forskring. Stordalen har kommet på at han kan få Codan til å betale for kundesvikten pga. korona. Hans 200 hoteller i Strawberry-systemet har tegnet en epidemiforskring, og den mener Stordalen bør dekke tapene.

Codan svarer at Stordalen tar feil. Forsikringen dekker lokale utbrudd, ikke en pandemi:

– Strawberry ba aldri om en forsikring for «epidemi» eller «pandemi». Begrepene er ikke brukt i avtalen og ble aldri diskutert mellom partene. Partene må anses å ha hatt en felles oppfatning om at epidemi og pandemi ikke var omfattet av forsikringen, skriver advokat Jørgen Svartebekk.

Han hevder at objektivt forstås «epidemisk utbrudd» som uventet mange sykdomstilfeller «lokalt eller blant avgrensede befolkninger» – altså geografisk begrenset til konkrete steder eller mindre områder, og at det i dette tilfellet er hotellet.

Codan vil ikke svare for at myndighetene innfører strenge restriksjoner som reduserer lønnsomheten drastisk. Det er lett å skjønne forskjellen. Ikke noe forsikringsselskap vil ha dype nok lommer til å dekke tapene for hotellkjeder, flyselskaper, reisebyrå osv. Den regningen er det Kina som skulle hatt, men ingen i Norge snakker om Kinas ansvar. Man har øynene festet på de samarbeidsforhold man allerede er inne i, som Norwegian, Ekornes eller gruver på Svalbard. Det er ikke bare den norske regjering som har lovet ikke å trå Kina for nær.

Ingen kunne forestille seg at Kina med vitende og vilje kunne slippe en pandemi løs på verden, men det er dét Kina har gjort.

Dette har i høy grad med ansvar og forberedelser på nye kriser å gjøre. Uten vilje til å se sannheten i hvitøyet hjelper det ikke med laboratorier og økt analysekapasitet. Problemet ligger på et annet nivå.

Finnes det vilje til å erkjenne at man står overfor en fiende som bruker selv et virus som våpen?

Den gang Adolf Hitler ekspanderte, var det en dyp uvilje mot å forholde seg til at Tyskland ble styrt av en mann som hadde en helt annen strategi enn Vesten.

Irrasjonalitet

Hvorfor opptrer Vesten irrasjonelt overfor pandemien? Finnes det en korrelasjon mellom manglende realitetsvilje overfor Kina og den hysteriske holdningen til pandemien?

Vi har tatt pandemien på alvor, mens NTB har begravet oss i meldinger om daglige smitteutbrudd landet over. Det er nok til at det går helt rundt for noen hver, og kanskje også journalistene? De kan ikke unngå å bli påvirket. Og regjeringen og helsemyndighetene fôrer dem med pressekonferanser over en lav sko.

Så tar vi oss i å lese en fersk NTB-melding over smitttestatus for Norge:

Det siste døgnet er det registrert 425 koronasmittede i Norge. Det er 161 flere enn dagen før og 154 flere enn samme dag i forrige uke.

Tallet er over dobbelt så høyt som snittet den siste uken. Sist gang det ble registret så mange nye smittede var 20. og 21. januar med henholdsvis 422 og 431 smittede.

Det er registrert 90 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 19 flere enn dagen før, og 26 flere enn snittet den siste uken. Det tilsvarer vel 20 prosent av tilfellene på landsbasis.

Ved midnatt natt til lørdag er det registrert 66.236 koronasmittede personer her i landet siden utbruddet startet i fjor. Det viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

De siste sju dagene er det registrert til sammen 1.753 nye smittetilfeller i Norge. 3,5 millioner koronatester er til nå utført her i landet.

221.819 personer har fått første dose av koronavaksinen, og 66.178 personer har fått dose nummer to.

80 koronapasienter var fredag innlagt på sykehus. Det var to færre enn dagen før.

Til sammen er 592 koronasmittede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

64 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om ni dødsfall i Norge.

Dette er status etter nesten ett år med pandemi. Det er lett å se at mediene har mistet vurderingsevnen. 425 er smittet siste døgn. Det høres mye ut, men kun hvis man er nærsynt. Det ligger bare 80 på sykehus på landsbasis.

Til sammen 66.236 har hatt korona i Norge på snart ett år. Det er mange. Men hvor mange har dødd? 592, og da vet man ikke om folk har dødd med eller av korona.

Men det verste kommer til sist i NTB-meldingen, og avføder ingen spørsmål:

Kun ni mennesker under 50 år har dødd av korona i Norge.

Det er nesten ikke til å tro. Vi har hørt dramatiske beretninger i NRK radio om folk som har dødd. Har de rapportert hvert dødsfall, eller vært selektive? Vi har hørt Erna si at «nå rammer pandemien også de unge». Det samme har Mads Gilbert sagt.

Hvor er bevisene, og – enda viktigere – hvorfor forelegger ikke journalistene disse tallene for politikere og helsemyndigheter under de evinnelige pressekonferansene og spør hvorfor samfunnet skal kjøres i senk fordi noen eldre dør litt tidligere, og noen få under 50 år? I hvilken annen virksomhet ville man tillatt en slik prioritering? Men når det gjelder hele samfunnet, er det liksom ok?

Denne politikken oppfyller definsjonen av ordet «svovelpreken»: Hvis vi ikke innstrammer nok på denne jord, kommer vi ikke til himmelen, der ingen dør av covid-19 og ingen dør noensinne. Dette er en moderne, sekulær utgave av et fenomen som man på 1500-tallet kalte millenarisme: drømmen om tusenårsriket.

Hallesby har kommet tilbake. Han sitter i NRK-studio og messer – og heter Hallvard Sandberg. Areligiøsitet kan også være religiøst. Kanskje den er farligere fordi man ikke gjenkjenner den på utseendet. Men den krever den samme lojalitet til dogmene og regulerer oppførselen.

Prisen er friheten. Det er en ganske høy pris.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.