Sakset/Fra hofta

Kina har satt i gang en stor kampanje for å promotere seg selv som en stor velgjører. Her fra Beograd 1. april. Teksten lyder: -Takk kamerat Xi. Beograd er full av disse gigantplakatene. Trolig er de betalt for av Kina. Foto: Djordje Kojadinovic/Reuters/Scanpix

 

Kina rapporterer om 98 nye tilfeller av koronavirus mandag, det høyeste antallet på seks uker. Regimet har skrytt av å ha nedkjempet epidemien. Nå ser den ut til å blusse opp igjen. Men smitten kommer «utenfra», ifølge NTB.

NTB-DPA-AP gjengir tallet uten ett spørsmålstegn. Kommunistpartiet løy om epidemien og lot den spre seg ut i verden, etter at de hadde satt Wuhan i karantene. Hva skulle tilsi at Bejing plutselig er til å stole på? I det minste burde tallene fra Kina oppgis med et forbehold om at de kan være underrapporterte.

Det samme gjelder opplysningen om at nye smittetilfeller skyldes «utlendinger». Dette er tatt rett ut av kommunispartiets propagandabok.

98 av smittetilfellene kommer fra utlandet.

NTB har konsekvent rapportert at nye smittetilfeller kommer fra «utlendinger». BBC meldte på sin side at det var kinesere som vendte hjem.

Hvorfor skulle «utlendinger» reise til Kina på det nåværende tidspunkt?

NTB rapporterer uten å stille ett kritisk spørsmål:

I Wuhan, der epidemien oppsto, ble det meldt om ytterligere to dødsfall fra koronaviruset.

Dermed er det til sammen registrert 82.160 tilfeller av koronasmitte og 3.341 dødsfall fra viruset siden epidemien startet i desember i Kina.

De aller fleste av de smittede er blitt friske igjen, og de strenge reiserestriksjonene rundt Wuhan ble opphevet i forrige uke. Men stadig er det nye tilfeller av smittede, først og fremst importerte. (NTB)

Kommunistregimet har all mulig grunn til å snakke tallet på smittede og døde ned. Det ikke å kommentere det, og samtidig fremheve hvor mange som er døde i USA, er å drive påvirkning.

American Enterprise Insitute mener at nærmere 50.000 mennesker døde av korona i Kina, i et land med 1,3 milliarder er ikke det så merkelig. Når man vet at myndighetene i Wuhan lot folk reise fritt for å feire nyttår i tre uker, før de stengte ned, forstår man at 3.341 døde er helt usannsynlig.