Aleksej Navalnyj og kona Julia på flyet fra Tyskland til Moskva 17. januar. Foto: AP/NTB

En dommer har dømt Aleksej Navalnyj til tre og et halvt års fengsel for å ha brutt meldeplikten for en betinget dom fra 2014. Navalnyj ser dette som et påskudd. Den virkelige grunnen er ønsket om å rydde ham av veien. Han ble forsøkt drept med novtsjok for noen måneder siden. Navalnyj var klar over at han tok en stor risiko da han vendte hjem.

Det tok ikke lang tid før han tillyste demonstrasjoner. Politiet har gått til massive demonstrasjoner. Myndighetene frykter åpenbart at det skal eskalere og foretrekker å sperre ham inne. Navalnyj er farligere på frifot.

Samtidig viser han stort moralsk mot ved å vende hjem. Det har gitt hans tilhengere stor tro. Spørsmålet er om regimet tør å ta livet av en mann som viser seg så uredd. Det kan få uante konsekvenser.

Navalnyj er blitt et symbol, også ute i verden, og hvis det skjer noe med ham kan det skape komplikasjoner i forholdet til vestlige land.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂