Yogananda «Yogi» Pittman. Foto: J Scott Applewhite / AP / Shutterstock

Fungerende politisjef for Capitol-politiet, Yoganda D. Pittman, har beklaget flere tabber i forbindelse med opptøyene 6. januar.

Hun beklager blant annet den timelange forsinkelsen med å godkjenne utplassering av nasjonalgarden.

I et lukket møte med medlemmer av Kongressen tirsdag sa Pittman at politiet på forhånd visste at det var «stort potensiale for vold», men at de likevel ikke tok tilstrekkelige grep for å hindre det hun beskrev som et «terrorangrep».

The acting chief of the Capitol Police apologized to Congress on Tuesday for the agency’s massive security failures on Jan. 6, acknowledging during a closed-door briefing that the department knew there was a «strong potential for violence» but failed to take adequate steps to prevent what she described as a «terrorist attack.» (New York Times)

Hun sa også at styret i Capitol-politiet to dager før stormingen avslo en forespørsel om å utstasjonere tropper fra nasjonalgarden.

Yogananda D. Pittman, the acting chief of police, also confirmed that the Capitol Police Board, an obscure panel made up of three voting members, had initially declined a request two days earlier for National Guard troops and then delayed for more than an hour as the violence unfolded on Jan. 6 before finally agreeing to a plea from the Capitol Police for National Guard troops, according to prepared testimony obtained by The New York Times.

– Politiet levde ikke opp til sine egne høye standarder, og heller ikke deres, sa Pittman til kongressrepresentantene. Jeg er her for å komme med en ærlig beklagelse på vegne av politiet, sa hun.

In an extraordinary admission, Ms. Pittman, who was not the acting chief at the time of the siege, told members of the House Appropriations Committee, which oversees funding for the agency, that the Capitol Police «failed to meet its own high standards as well as yours.» She added, «I am here to offer my sincerest apologies on behalf of the department.»

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂