Politiet i Kongressen vil bruke samme overvåking, spionasje og etterretningsutstyr mot indre fiender som de brukte mot jihadister i Irak og Afghanistan. Kritikere frykter innsamling av data og at Kongresspolitiet vokser til en nasjonal styrke. Det skal åpnes regionskontorer i Florida og California for å «beskytte kongressrepresentanter».

The United States Capitol Police (USCP) is poised to begin using the same military surveillance systems that American troops used against terrorists in Iraq and Afghanistan, as it moves into a “new path towards an intelligence based protective agency” after the January 6 Capitol breach.

Forsvarsminister Lloyd C. Austin har godkjent at Kongress-politiet får låne åtte enheter av Persistent Surveillance Systems Ground – Medium (PSSG-M).

Systemene gir HD-kvalitet på kameraovervåking døgnet rundt, dvs også om natten. Det er utviklet for å oppdage trusler mot amerikanske styrker i Irak og Afghanistan. Overført på amerikanske forhold kan man se for seg at det betyr en militarisering av politiet.

Systemet er designet for å tråle etter metadata. Det vil samle data om alle personer innenfor dets rekkevidde. Så selv om det ikke oppdager noen trusler, vil systeme sanke inn data og bygge profiler.

According to the Washington Times, the data gathered from the systems could be used to develop “pattern of life” analyses on suspected enemy combatants or intelligence targets in war zones.

It is not clear who would store the Capitol surveillance data or where the data would go — which could present privacy and civil liberties concerns.

En føderal ankedomstol avsa nylig kjennelse om at Baltimore-politiets overvåking og lagring av data representerte et brudd på fjerde grunnlovstillegget som forbyr myndighetene å ta seg til rette og drive ubegrenset overvåking.

En gruppe som bekjemper denne type ekspansjon av overvåking, kalt Surveillance Technology Oversight Project, ser en fare for militarisering av politiet.

“These so-called improvements that the Capitol Police have implemented after the insurrection represent an expansion of police power and surveillance that STOP cautioned against in January,” he told the outlet.

Kongresspolitiet er en selvstendig enhet som er unntatt fra offentlighetsloven. Det er derfor mulig å bruke dette politiet til å gjøre ting som det ellers ville bli offentlig oppmerksomhet rundt. Nå ekspanderer USCP til Florida og California.

The USCP’s Civil Disturbance Unit has also increased its training with the National Guard, and is also in the process of opening Regional Field Offices in California and Florida, “with additional regions in the near future to investigate threats to Members of Congress.”

Hvorfor skal Kongresspolitiet være til stede med regionkontorer i Florida, California og andre stater? For å beskytte kongressrepresentanter.

John Robb, en blogger på Global Guerillas, mener Kongresspolitiet begynner å minne om en pretorianergarde. Dette var vaktstyrken til keiseren som vokste til å bli en stat i staten.

Kongresspolitiet har allerede innledet et samarbeid både med forsvaret, e-tjenestene og lokalt og føderalt politi.

 

 

Capitol Police to Use Same Surveillance Equipment Troops Used Against Terrorists in Iraq, Afghanistan