En mann hviler på kosten midt i haugen av glassrester i en fastfoodrestaurant i Rotterdam mandag 25. januar. Foto: Peter Dejong/AP/Scanpix

Nye opptøyer har brutt ut i Nederland der sinte demonstranter protesterer mot koronarestriksjoner for tredje kveld på rad.

I flere byer samlet demonstranter seg mandag kveld. Protestene skal blant annet være rettet mot at myndighetene har innført portforbud.

Det meldes om opptøyer, hærverk og kasting av fyrverkeri mot politiet. Opprørspoliti tok i bruk vannkanoner i både Amsterdam, Rotterdam, Amersfoort i øst og i småbyen Geleen sør i landet, melder nederlandske medier.

Mange ungdommer

Politiet i Amsterdam sier de har pågrepet åtte personer. Både i Rotterdam og Geleen er det for det meste tenåringer og unge i 20-årene som står bak opptøyene. Men det er ikke klart om det er portforbudet som er årsak til at de havnet i gatekamper med politiet.

– For øyeblikket er det konfrontasjon mellom opprørspoliti og urolige ungdommer i sentrum av Geleen, der det blir kastet fyrverkeri, skriver nederlandsk politi på Twitter.

Portforbudet, som ble innført lørdag, gjelder fra klokka 21 om kvelden til 4.30 om morgenen, og innføres i frykt for at mer smittsomme virusvarianter skal spre seg. Det er første gang siden andre verdenskrig at det er innført portforbud i Nederland.

Rutte refser

Tidligere mandag fordømte statsminister Mark Rutte uroen i helgen. Da gikk demonstranter til angrep på politiet og satte blant annet fyr på et koronatestsenter.

Hundrevis av mennesker ble pågrepet i blant annet Amsterdam, Eindhoven og andre byer.

– Det har ingenting med protester å gjøre. Det er kriminell vold, og vi vil behandle det som det, sa han.

Nederland har også iverksatt en rekke andre tiltak for å begrense smitten, blant annet er skoler og butikker som ikke selger nødvendige varer, stengt.

Kjøp Peder Jensens bok her!

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂