Den nederlandske gravejournalisten Peter R. de Vries er skutt på åpen gate i Amsterdam, melder flere medier i landet. Tre personer er pågrepet.

Ifølge avisen Het Parool ble 64 år gamle de Vries skutt på kloss hold og truffet i hodet i 19.30-tiden tirsdag. Tilstanden hans blir betegnet som kritisk.

Politisjefen i Amsterdam opplyser tirsdag kveld at tre personer er pågrepet og at en av dem kan være han som skjøt, skriver kringkasteren NOS. Politiet kan ennå ikke si noe om motivet eller omstendighetene rundt skytingen.

Eget TV-program
Peter R. de Vries er en av Nederlands mest kjente krim- og gravejournalister og har blant annet hatt sitt eget TV-program.

Han ble skutt da han forlot et TV-studio i sentrum av Amsterdam etter å ha vært gjest i programmet RTL Boulevard.

De Vries deltok i programmet som rådgiver for et av aktoratets stjernevitner i saken mot den antatte narkotoppen Ridouan Taghi, skriver NL Times.

Taghi ble pågrepet i Dubai i desember 2019 og utlevert til Nederland få dager senere.

Flere drap
Saken mot marokkanskfødte Taghi inkluderer flere drap på åpen gate i Nederland, samt drapsforsøk og drapsplaner som aldri ble satt ut i livet.

Stjernevitnets advokat, Derek Wiersum, ble skutt og drept utenfor hjemmet sitt i september 2019 etter gjentatte ganger å ha krevd bedre beskyttelse for seg selv og klienten.

Vitnets bror ble drept da det ble kjent hvem som var aktoratets stjernevitne i saken mot Taghi.

Sjokkreaksjoner

Skyteepisoden har sjokkert Nederland. Flere av TV-kanalene sendte spesialinnslag om episoden tirsdag.

Statsminister Mark Rutte kaller den et «angrep på den frie journalistikken», mens det nederlandske kongeparet sier de er svært opprørte.

– Journalister må kunne gjøre sitt viktige arbeid fritt og uten trusler, skriver kong Willem-Alexander og dronning Maxima på Facebook.

Rutte og justisminister Ferd Grapperhaus møtte landets antiterrormyndigheter tirsdag kveld.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!