Nederlands kronprinsesse Amalia (18) er av sikkerhetsgrunner tvunget til å droppe planene om å bo i studentbolig i Amsterdam, ifølge kongeparet.

Få uker etter at den 18 år gamle tronarvingen begynte på universitetet i den nederlandske storbyen, opplyste foreldrene at hun vil bli nødt til å bo hjemme på slottet.

Myndighetene har ikke bekreftet detaljer i trusselbildet rundt 18-åringen, ut over at det er satt inn ekstra sikkerhetstiltak.

Tidligere i høst meldte nederlandske medier at sikkerheten var betydelig styrket rundt Amalia og statsminister Mark Rutte. Bakgrunnen skal være at de to var nevnt i kommunikasjon mellom kriminelle gjenger, noe som skal ha bidratt til frykt for bortføringsplaner.

«Enorme konsekvenser»

Dronning Maxima fortalte om Amalias situasjon da hun og kong Willem-Alexander avsluttet et statsbesøk i Sverige torsdag kveld.

Dronningen forteller at eldstedatteren «ikke kan forlate hjemmet», og at det har «enorme konsekvenser for livet hennes».

– Hun bor ikke i Amsterdam og kan ikke egentlig gå ut, sa den synlig berørte dronningen og la til at kronprinsessen likevel fortsetter på studiene.

Rutte på sykkel

Prinsessen begynte på universitetet Amsterdam i september for å ta en bachelorgrad i psykologi, politikk og juss. Det fikk mye oppmerksomhet at hun planla å bo i studentbolig. I stedet er hun nå altså tvunget til å bo i det tungt bevoktede palasset i Haag.

Rutte, som selv inntil nylig ofte ble observert syklende rundt i Haag, beskriver Amalias situasjon som fryktelig og bekymringsfull.

– Alt gjøres for å sørge for at kronprinsessen er trygg, sa statsministeren fredag.

Gryende narkostat?

Eksperter mener saken gir økt frykt for at Nederland er i ferd med å bli en «narkostat». Bakteppet er flere høyprofilerte saker der narkobander fra den såkalte Mocro-mafiaen er involvert. Mafiaen knyttes blant annet til drapet på den kjente gravejournalisten Peter R. de Vries i fjor.

De kriminelle gjengene med marokkanske røtter har i hovedsak base i Amsterdam. De utnytter den myke narkotikapolitikken i Europas femte største økonomi og smugler store mengder kokain via havnen i Rotterdam.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Kjøp Oriana Fallacis bok her

Kjøp alle tidsskriftene fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.