Den marokkanske mafiaen i Nederland har rettet blikket mot de kongelige. 18 år gamle prinsesse Amalia har måttet flykte fra Amsterdam etter kidnappingstrusler fra den såkalte mocro-mafiaen.

Amalia startet sine universitetsstudier 5. september og ved kanalene har hun sammen med noen venner, funnet en leilighet de deler. Men hennes «normalitetseksperiment» ble fort avbrutt av sikkerhetstrusler alvorlige nok til at hun måtte sendes tilbake til kongefamiliens Paleis Huis ten Bosch i Haag.  

Hun er siden kommet tilbake til forelesningene i statsvitenskap og psykologi, men fra nu av under tung politieskorte.

Franske Le Monde skrev at truslene «kommer som et sjokk på et land der offentlige personer har kunnet bevege seg rundt med lite eller ingen beskyttelse».

Kong Willem-Alexander og dronning Consort Maxima har ikke røpet detaljer om truslene mot Amalia, men Maxima har sagt at det å bli «tvunget til å flytte tilbake til palasset har enorme konsekvenser» for datteren. 

En gang trygge europeiske land …

Tronarvingen Amalia er ikke det eneste høyprofilerte offeret for organiserte kriminelle. Også landets venstreorienterte statsminister Mark Rutte, er blitt truet – og at det ligger alvor bak truslene viser mord som på journalisten som Peter R. de Vries. Andre folkevalgte, journalister og dommere, er også blitt truet og lever under konstant politibeskyttelse.

Flere ledende medlemmer av mocro-mafiaen er anklaget for drap i den såkalte Marengo-rettssaken som har pågått siden mars 2021. Der avdekkes hvordan mafiaens ekstreme brutalitet presser samfunnets grenser.

– Det er en kamp om makt og milliarder. Det handler om å drepe for å unngå å bli drept, sier den nederlandske advokaten Vito Shukrula

Narkotikahandelen har en årlig verdi på opptil 30 milliarder euro. Slike beløp er egnet til å korrumpere et samfunn på alle nivåer. Narkotikaen smugles gjennom havnene i Rotterdam, Antwerpen og Hamburg. Enkeltpersoner bestikkes på nøkkelpunkter i kjeden. For eksempel kan en kranfører angivelig tjene 100.000 euro på å flytte én container til et spesielt sted. 

Debatten rundt grøten

Kidnappingstruslene fra den marokkanske mafiaen har skapt overskrifter og utløst debatt om den organiserte kriminaliteten i landet. Mellom linjene lurer de velkjente faktorene – usikkerheten massemigrasjon og multikultur skaper – og som er driverne bak popularitetsøkningen til de immigrasjonsskeptiske partiene i det som en gang var trygge europeiske land.

Tross den lange rekken av attentat- og kidnappingstrusler er få nederlandske politikere villig til å diskutere sammenhengene mellom truslene og massemigrasjon. Geert Wilders som selv siden 2004 har levd med politibeskyttelse, er et bemerkelsesverdig unntak.

– Trusselen fra islam, mocro-mafiaen og muslimer blir større og større. Jeg har visst hva det betyr i 18 år. Nu er statsministeren og til og med prinsesse Amalia truet. Forhåpentligvis vil politikerne våkne og se den eksistensielle faren ved islamsk ideologi, skrev Wilders på Twitter. 

Over hele Europa er migranter fra nordafrikanske land assosiert med høy forekomst av kriminalitet, klanstrukturer, arbeidsledighet og verdier som står i skarp kontrast til europeiske verdier og kultur. 

– Dette er totalt i strid med det vi ønsker for landet vårt. Det som er vakkert ved Nederland er at statsministeren kan sykle til jobben og at kongefamilien beveger seg ute i samfunnet. Hvis vi ønsker å beholde dette landet har vi mye arbeid å gjøre, sier den liberale parlamentarikeren Jan Paternotte fra Democraten 66, et parti som har utmerket seg som trofast fortaler for masseinnvandring.

I 2004 ble filmskaperen Theo van Gogh drept av en marokkaner. Hans forbrytelse var at han laget en film om vold mot kvinner i muslimske samfunn.

 

 

 


Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.