Marokkansk-fødte Ridouan Taghi er kjent som Kongen av Amsterdams underverden. Han står nå for retten, tiltalt for flere drap på åpen gate i Nederland, samt drapsforsøk og drapsplaner som aldri ble satt ut i livet. Illustrasjon: Morocconews

Drapsforsøket på den nederlandske gravejournalisten Peter R. de Vries (64) tirsdag kveld er bare den siste voldshendelsen i en narkotikatrafikk som handler om enorme mengder av hasj og kokain fra Marokko til Europa. Likevel er Nederlands statsminister Mark Rutte mer bekymret for andre lands syn på transseksuelle.

Nederlandsk grave­journalist skutt

Peter R. de Vries kjemper nå for livet, melder nederlandske medier. de Vries ble ble skutt da han forlot et TV-studio i sentrum av Amsterdam etter å ha vært gjest i programmet RTL Boulevard. Han deltok i programmet som rådgiver for et av aktoratets stjernevitner i saken mot den marokkansk-fødte narkotoppen Ridouan Taghi.

Taghi regnes som den ubestridte narkokongen i Nederland, og ble utlevert fra Dubai i 2019, etter at nederlandske myndigheter hadde utlovet en belønning på 100.000 euro for tips som kunne lede til at han ble pågrepet.

Dutch police were offering a reward of €100,000 (Dh402,294) for information relating to Taghi’s whereabouts, the highest in their history, but he had kept a low profile and remained largely unheard of until the mid-2000s when he started trafficking cocaine into Europe through Morocco and South America.

‘He ordered killings as if they were cups of coffee’

Investigators claim he is wanted in connection with at least 20 murders, ordered by him and his associate Said Razzouki, who remains on the run.

Nederlandsk politi tilbød en belønning på € 100.000 (Dh402.294) for informasjon om Taghis oppholdssted, den høyeste i historien, men han hadde holdt en lav profil og forble stort sett ukjent frem til midten av 2000-tallet, da han begynte å smugle kokain inn i Europa gjennom Marokko og Sør-Amerika.

‘Han beordret drap som om det var kopper med kaffe’.

Etterforskere hevder at han er etterlyst i forbindelse med minst 20 drap, bestilt av ham og hans medarbeider Said Razzouki, som fortsatt er på flukt. (Gulfnews)

Migranter, hasj og kokain

Den nederlandske statsministeren Mark Rutte ville så sent som i forrige måned kaste Ungarn utav EU:

Nederlands statsminister: – Ungarn har ikke noe i EU å gjøre

Kanskje Ungarn og andre land, også Norge, kanskje heller burde se nærmere på Nederlands utvikling mot en narkostat?

South American drug lords started by shipping to West Africa. The drugs then went north over old smuggling lines from Morocco, and young Moroccans whose parents had moved to the Netherlands still had family connections and migration routes to tap into.

That is how police allege Ridouan Taghi made his fortune. He inherited or «gained control» of a smuggling line and started moving cocaine instead of cannabis – which generated more money, and violence.

Søramerikanske narkobaroner startet med å sende til Vest-Afrika. Narokotikaen gikk deretter nordover over gamle smuglerlinjer fra Marokko, og unge marokkanere hvis foreldre hadde flyttet til Nederland, hadde fremdeles familieforbindelser og migrasjonsveier å benytte seg av.

Slik hevder politiet at Ridouan Taghi tjente formuen sin. Han arvet eller «fikk kontroll» over en smuglerlinje og begynte å flytte kokain i stedet for cannabis – som genererte mer penger og vold. (BBC)

Dette bakteppet forsvinner helt dersom man bare ser på enkelthendelser som tirsdagens drapsforsøk på en nederlandsk gravejournalist. Han er dessverre bare toppen av et isfjell norske medier sjelden eller aldri tør å grave i.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.