Bildet: Nederland strammet inn narkotikalovgivningen i 2008, men det er fortsatt 700 coffeeshops hvor man kan røyke marihuana lovlig, slik denne italieneren som er på besøk, gjør. Foto: Michael Kooren/Reuters/Scanpix

Nederland er ved å få en stor svart økonomi bygget på narko og prostitusjon. Pengene hvitvaskes og sluses inn i «normal» virksomhet.

Netherlands becoming a narco-state, warn Dutch police

Det er nederlandsk politi som sier dette. 400 etterforskere er intervjuet og deres konklusjon er klar:

The Netherlands is starting to resemble a narco-state with the police unable to combat the emergence of a parallel criminal economy, a report from the Dutch police association has warned. (….)

“Only one in nine criminal groups can be tackled with the current people and resources,” the report given to the De Telegraaf newspaper says. “Detectives see that small criminals develop into wealthy entrepreneurs who establish themselves in the hospitality industry, housing market, middle class, travel agencies.”

The paper from the Dutch police union, based on interviews with 400 detectives, adds: “The Netherlands fulfils many characteristics of a narco-state. Detectives see a parallel economy emerge.”

Det er flere trekk som burde alarmere tolerante velferdsstater som de skandinaviske: høy innvandring, åpne grenser, manglende kontroll. Også i Norge er det nå krav om legalisering av marihuana. Dette virker som en pådriver av kriminalitet.

Nederland har i mange år vært et knutepunkt for import av narkotika til Europa, og med slike coffeeshops hvor marihuana selges fritt og lovlige sex-salg, er Nederland blitt et senter for kriminelle, advarer politiet.

Toleransen har en høy pris, men det tar tid før den blir synlig:

Critics of the Dutch gedoogbeleid (tolerance policy) towards the sale of cannabis in coffee shops, and the legal status of prostitution in the country, claim the Netherlands has been inadvertently promoted as a major hub for the trafficking of drugs and people.

Marokkanske nettverk driver marihuana-farmer sør i landet. Halvparten av all kokain som konsumeres i Europa, kommer gjennom Rotterdam. Den har en verdi på 5,7 milliarder euro.

A large majority of ecstasy taken in Europe and the US comes from labs in the south of the country, which are increasingly run by Moroccan gangs involved in the production of cannabis. Half of the €5.7bn a year of cocaine taken in Europecomes through the port of Rotterdam, according to Europol.

Med så store beløp i spill er det mange som vil ha en del av kaka. Liv blir billige. Tidligere kom profesjonelle leiemordere utenfra. De tok en halv million for et drap. Nå er det innvandrergutter som tar livet av noen for 3.000 euro, under 30.000 kroner.

Amsterdam’s police chief, Pieter-Jaap Aalbersberg, claimed his force was spending 60% to 70% of its time attempting to combat gang-related hit-jobs.

Young men were willing to carry out assassinations for as little as €3,000, he said in an interview this month. “In the 80s and 90s, professional hitmen from abroad came here for €50,000,” said Aalbersberg. “In recent years we see young boys from Amsterdam.”

Rapporten inneholder flere trekk som kan relateres til utviklingen i Oslo. Også i Nederland går kriminaliteten offisielt ned. Men tall viser at en stor del av forbrytelsene ikke anmeldes. Kriminaliteten går ut over svake grupper, som gamle og fattige. De anmelder ikke.

The Dutch police’s union’s report, published on Tuesday, warns that criminals who target the elderly and vulnerable are often going unpunished, with only an estimated 20% of such crimes reported to the police.

“The number of crimes against vulnerable people has increased due to the ageing population and more cutbacks in care,” the report says. “In particular, the theft, fraud and violence against the elderly and vulnerable people has increased enormously and insufficient attention is paid to this.”

Når folk hører politiet smilende si at kriminaliteten går ned, tror de ikke på dem. Det stemmer ikke med hva de selv opplever. En ny rapport riksadvokaten har utarbeidet for regjeringen i Nederland, gir dem rett: Kriminaliteten går opp. Det er bare toppen av isbjerget som synes i statistikken.

However, the findings chime with a leaked report drafted earlier this year by the office of the public prosecutor for the Dutch cabinet.

While there has been a 25% drop in the number of recorded crimes over the past nine years, to below 1m, the paper reported that 3.5m crimes go unregistered every year. The report also raised fears that the authorities were being put at “an insurmountable disadvantage”.

The mayor of Amsterdam, its local police force and the Dutch capital’s public prosecutor also publicly warned this month of a growth in organised crime and a shift towards more invisible forms of crime embedded in neighbourhoods and often out of the control and sight of the authorities.

Den siste betegnelsen – at kriminaliteten er vanskeligere å få øye på, har trolig sammenheng med fremveksten av flerkulturelle samfunn som er uoversiktlige og hvor det utøves kontroll myndighetene ikke har innsikt i.