Europa er nå episenteret for verdens kokainhandel, og containerhavnene i Europa, som denne i Antwerpen, er de viktigste innfallsportene for kokain fra Sør- og Mellom-Amerika. Illustrasjonsfoto: Johanna Geron / AP Pool / NTB

Kokainmisbruket eksploderer. Den aktuelle, andre sesongen av NRK-serien EXIT sies å være virkelighetstro i gjengivelsen av et kokainsniffende finansmiljø. Og akkurat nå lander nyheten om rekordimport av kokain til Europa. Over 100 tonn kokain til en verdi av ca. 160 milliarder kroner ble beslaglagt i 2020.

Europa er i dag episenteret i den global kokainhandelen, skriver InSight Crime, et amerikansk nettsted som følger narkotrafikken ut fra mellom- og Latin-Amerika tett og kontinuerlig. I en artikkel om utskipningen av kokain fra Bolivia går det frem at tysk, belgisk og nederlandsk politi denne vinteren har tatt hånd om 23 tonn, som er det desidert største kokainbeslaget i EU noensinne.

I midten av februar beslagla tysk politi en last på 16 tonn kokain i Hamburgs container-havn. Omtrent samtidig ble 7,2 tonn beslaglagt i Antwerpen. Begge lastene ble avdekket etter tips fra Nederland, som også var det påtenkte målet for begge lastene.

“We are estimating a street sales value of between 1.5 and 3.5 billion euros for the 16 tons seized in Germany,” Hamburg customs official Rene Matschke told AFP.

– Vi estimerer en gatesalgsverdi på mellom 1,5 og 3,5 milliarder Euro (mellom 15,2  og 35,6 mrd norske kroner) for de 16 tonnene beslaglagt i Tyskland,» sa tollvesenet i Hamburg, Rene Matschke, til AFP. (InSight Crime)

Kokain for slike astronomiske beløp i gateverdi har aldri tidligere vært skipet til vår verdensdel.

Rotterdam: Aldri før så mye!

Etter disse beslagene aksjonerte nederlandsk politi. Den 24. februar gikk myndighetene til aksjon på to eiendommer i og rundt Rotterdam. Eieren av et importselskap ble arrestert.

On February 24, Dutch authorities raided two properties in and around Rotterdam and arrested the owner of an import company. “The seized mega-shipments to the Netherlands together form an absolute record. Never before has so much cocaine been intercepted at once,” Dutch police said in a statement.

24. februar ransaket nederlandske myndigheter to eiendommer i og rundt Rotterdam og arresterte eieren av et importfirma. “De beslaglagte megaforsendelsene til Nederland utgjør til sammen en absolutt rekord. Aldri før har så mye kokain blitt beslaglagt samtidig, ”sa nederlandsk politi i en uttalelse.

The drugs in Hamburg were hidden in a container of wooden blocks, which had come from Paraguay. The ones in Antwerp were packed into over 1,700 tin cans of wall filler and had left from Panama. The Dutch authorities also announced that the company receiving these two shipments had ordered 11 containers filled with mackerel, pineapple, squid and wood from Panama, but it is not yet clear whether these also contained drugs.

Narkotikaen i Hamburg var gjemt i en container med treblokker, som hadde kommet fra Paraguay. Kokainen i Antwerpen ble pakket inn i over 1700 bokser med veggfyll fra Panama. De nederlandske myndighetene kunngjorde også at selskapet som mottok disse to forsendelsene hadde bestilt 11 containere fylt med makrell, ananas, blekksprut og tremateriale fra Panama, men det er foreløpig ikke klart om disse også inneholdt narkotika.

De anslagsvis 102 tonn kokain som ble sendt fra Latin-Amerika til Europa i fjor var allerede årsrekord, ifølge FN-tall som ble gjengitt av BBC.

 

 

Norske havner «ikke på kartet»

Om det kan være noen trøst for norske politimyndigheter, så viser nettstedet et detaljert kart over mottakshavnene og flyplassene i Europa, uten at noen norske mottakspunkter er inntegnet. Men det er for tidlig for myndighetene å slå seg for sitt bryst. EXIT-serien alene forteller ikke bare eventyr.

Fra et annet kart i regi av nettstedet fremgår det at gateprisen for kokain er høyere i Norge og Sverige, enn i Danmark, Frankrike, Spania og Storbritannia. Portugal ligger prismessig lavest, og Finland på høyeste prisnivå, markert med en skrikende rødfarge.

Europa har overtatt USAs rolle som episenter for verdens kokainhandel, og dette skjer i stigende tempo. Med den økende produksjonen som finner sted i Colombia, Peru og Bolivia – og gitt de solide transportrutene, blant annet gjennom Paraguay – er det bare et spørsmål om tid innen de nye rekordene blir slettet.

Europe Cocaine Hauls Reach New Record Heights

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.