Kommentar

thumb.ny10907111634.netherlands_van_gogh_murder_ny109.jpg

Han trodde han var Allahs instrument, sa islam-eksperten Rudolph Peters fra Amsterdam-universitetet, på første dag i retten for Mohammed Bouyeri, den 27 år gamle nederlandskfødte marokkaneren som er tiltalt for å ha drept filmskaperen Theo van Gogh.

2. november 2004 endret Bouyeri nederlandsk historie. Drapet på van Gogh gjorde et voldsomt inntrykk på nederlenderne. Det kom bare to år etter drapet på en annen fritenker, Pim Fortuyn. Drapet på Fortuyn var det første politiske drap i Nederland på flere hundre år.

Theo van Gogh var en rabulist. Men at han skulle bli henrettet på åpen gate, og slaktet som en gris, ble av nederlenderne oppfattet som et angrep på den nederlandske toleransen.

-Virkningen har ikke lagt seg, men påvirker fortsatt folks hjerte og sinn, sa moren Anneke. At Theo ble drept hadde hatt gått inn på en liten familie.

Bouyeri gjorde en merkelig figur. Han nektet å si noe, til tross for gjentatte oppfordringer fra dommeren. Men en gang avbrøt han for å resitere vers på arabisk! (foto: justisdept)