Nytt

Under en appell utenfor Stortinget fredag, hyllet mullah Krekar Mohammed Bouyeri, mannen som drepte den nederlandske filmregissøren Theo van Gogh.

Krekar deltok i demonstrasjonen mot brenning av Koranen. Han er tiltalt for å ha truet to kurdere som foretok en symbolsk brenning av noen Koran-sider for noen år siden. Krekar har nettopp vært i retten og venter på sin dom. At han kan gå fritt i gatene og delta i en demonstrasjon, opprører mange.

– Og da kom en ung og modig marokkansk mann, Mohammed Bouiri, i 2004 og drepte den nederlandske regissøren midt på gata ved å skyte og knivstikke han, som hevn til koranen og kjærlighet til islam, sa Krekar til de oppmøtte.

At han også roser en morder, som drepte van Gogh på grunn av en film om kvinneundertrykkelse, er en bevisst og åpen provokasjon mot myndighetene som dømmer ham.

Bouyeri drepte van Gogh å bestialsk vis i november 2004. Drapet sjokkerte Nederland. At Krekar roser ham offentlig sier noe om at han mener straffen for å krenke Koranen eller islam bør være døden ved drap.

Det er samme argumentasjon han benyttet i rettssalen og som hans forsvarer Brynjar Meling har hevdet er hva alle muslimer mener.

Nå er det nok

– Jeg blir provosert. Norsk høyesterett har vurderer Krekar som en trussel mot riket. Likevel så får han stå foran Norges parlament og agitere for sine synspunkter, mener Ketil Solvik-Olsen i Fremskrittspartiet

Han fortsetter:

– Dette stuntet forsterker bildet av han som en trussel. Han er vurdert som en risiko for landet, og da er det en fallitterklæring å la han få demonstrere foran landets parlament. Mulla Krekar burde vært i forvaring til han blir sendt ut av landet, sier Solvik-Olsen.

Han får støtte av Arild Stokkan Grande fra Arbeiderpartiet, som også mener at talen er en oppfordring til vold, og således straffbar. Men han vil ikke selv anmelde mullahen.

– Vil du nå anmelde saken?

– Jeg mener at politiet selv kan ta denne vurderingen. Men om de ikke gjør det må vi se hva vi gjøre. Vi har et åpent demokrati, men vi har grenser her også. Nå må det bli slutt på at denne personen kommer med slike oppfordringer. Nå må vi få satt en stopper for denne denne typen ytringer og uttrykk. Det er lov å være uenig, det er lov å synes at koranbrenning er forkastelig. Men å hylle en drapsmann er å gå for langt, tordner stortingsrepresentanten,

Mulla Krekar hedret drapsmann