Brannmenn slukker en bilbrann i Haarlem nord for Amsterdam mandag kveld. Foto: Mizzle Media via AP/NTB

Nederlands finansminister sier regjeringen ikke vil kapitulere overfor koronademonstranter, som han kaller pøbler. Nå forbereder Belgia seg på uro.

– Man kapitulerer ikke overfor folk som knuser butikkvinduer. Det er ikke tilfellet, sier finansminister Wopke Hoekstra.

Han sier demonstrantene som står bak opptøyer i flere byer ikke er legitime demonstranter.

– Pøbler gjør slikt, sier Hoekstra.

Tre kvelder på rad har sinte demonstranter samlet seg i en rekke nederlandske byer for å demonstrere mot koronarestriksjonene, som blant annet omfatter et nasjonalt nattlig portforbud.

Mandag kveld og natt til tirsdag ble 200 av dem pågrepet. Det ble meldt om opptøyer, hærverk og kasting av fyrverkeri mot politiet. Opprørspoliti tok i bruk vannkanoner i både Amsterdam, Rotterdam, Amersfoort i øst og i småbyen Geleen sør i landet.

Nabolandet Belgia forbereder seg nå på at demonstrasjonene skal nå landet. I flere byer langs den nederlandske grensa har opprop mot koronatiltakene og oppfordringer til demonstrasjoner vært delt i sosiale medier, ifølge belgiske medier. Politiet etterforsker allerede en sak der en mann skal ha kastet en molotovcocktail inn i huset til en tidligere ordfører.

Belgia har også hatt et nattlig portforbud i flere uker.

Kjøp T-skjorten her!

Kjøp Peder Jensens bok her!


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂