Facebook- og Google-appen på hver sin smarttelefon. Foto: Patrick Sison og Matt Rourke / AP / NTB.

Google og Facebook truer med å innskrenke sine tjenester for alle australske brukere dersom Australia vedtar lovgivning som tvinger selskapene til forhandlinger med nyhetsmedier om betaling for gjenbruk av innhold.

Dersom de to IT-kolossene gjør alvor av truslene, vil Google utestenge australske brukere fra sin søkemaskin, mens Facebook vil fjerne brukernes adgang til å se og poste nyhetsartikler på den sosiale medieplattformen, opplyser The Guardian.

For Googles vedkommende handler det om et ultimatum.

The company’s Australian managing director, Mel Silva, told a Senate committee the proposed news code was untenable and would set a “dangerous precedent” for paying for links.

“The principle of unrestricted linking between websites is fundamental to search and coupled with the unmanageable financial and operational risk if this version of the code were to become law, it would give us no real choice but to stop making Google Search available in Australia,” she said.

Australias regjering svarer ikke på trusler, kommenterer statsminister Scott Morrison.

“Let me be clear. Australia makes our rules for things you can do in Australia. That’s done in our parliament. It’s done by our government. And that’s how things work here in Australia and people who want to work with that, in Australia, you’re very welcome.

Google har hatt lignende konflikter med andre store land, som heller ikke har gitt etter:

Google’s threat came on the same day the company signed an agreement with 300 French publications to pay them for their content appearing in search results.

Overenskomsten ble inngått etter at Google sluttet å vise nyhetstreff fra europeiske medier for franske brukere i fjor fordi franske myndigheter stilte lignende krav som de Australia er i ferd med å vedta. I 2014 ble Spania utelukket fra Google News av beslektede grunner.

Google oppfører seg som en bølle, kommenterer medieprofessor Johan Lidberg ved Monash University i Melbourne. Bloomberg siterer Lidberg:

“It’s about control and power,” he said. “They’re signaling to other regulators they’ll have a fight on their hands if they do this.”

Facebook hevder at det ikke er viktig for selskapet at brukerne kan se eller poste nyheter, en påstand som er blitt bestridt i den australske senatskomiteen. Mange bruker Facebook som nyhetskilde, og selskapet vil gjerne påvirke hva folk ser, hevder kritikere.

Australias regjering mener Google og Facebook har for stor markedsmakt i medieindustrien og at selskapene utgjør en mulig trussel mot et velfungerende demokrati, melder NTB.

Svenske imamer. Kjøp Islamismen i Sverige her!

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.